Linkovi

Da li će Surface biti popularniji od IPad-a?


Microsoft tablet
Microsoft tablet

Surface kompanije Microsoft bi u ovom trenutku mogao biti najveći konkurent IPad-u

Microsoft je ušao u konkurenciju sa kompanijom Apple, koja dominira tržištem malih prenosnih kompjutera, objelodanivši Surface, što je uređaj za kojeg tvrde da omogućava korisnicima da istovremeno rade I igraju se. Izvršni direktor Microsofta je javnosti objelodanio kompjuter Surface tokom događaja za štampu u Los Angelesu. Novinar Glasa Amerike Aru Pande je razgovarao sa potrošačima ovdje u Washingtonu kako bi saznao koliki zapravo interes postoji za ovaj najnoviji kompjuterski uređaj.

Sa laptop kompjuterom kao svojim glavnim uređajem, Brenda Estrella je spremna napraviti korak dalje u svijet malih kompjutera I vidjeti šta joj to Microsoft nudi.

Ipad je za mene više zabavni uređaj. Vidim dosta ljudi koji ga sa sobom nose ili sa njim slikaju. Za mene to nije toliko praktično. Ako Microsoft izlazi sa malim prenosnim kompjuterom na kojem možete tipkati I raditi različite stvari, to bi za mene bilo bolje, kaže Brenda.

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je ove sedmice objelodanio novi uređaj Surface, kojeg pokreće operativni sistem Windows 8. Jedna verzija uređaja, koji će se na tržištu naći za nekoliko mjeseci, je slične težine I debljine kao Ipad kompanije Apple, ali sa malo većim ekranom od 27 centimetara. Druga, malo teža, verzija predstavlja novu generaciju lakih laptop kompjutera. Predstavnici Microsofta kažu da će cijena kompjutera Surface biti slična cijeni drugih kompjutera takve vrste. Međutim za razliku od Ipada, Surface će imati stalak koji će ga držati uspravnim, I tastaturu na dodir koja se može staviti na njega. Microsoft navodi da je uređaj dizajniran da bez kompromisa zadovolji prelazak sa potrošačke potrebe u kreativnu. Tehnološki analitičari su se početkom sedmice prvi put upoznali sa ovim kompjuterom.

Ovo je veoma interesantan novi uređaj. Mislim da je ovdje ključno da to nije drugi Ipad, već da je to uređaj koji gotovo da služi kao zamjena za osobni kompjuter, kaže Fox Van Allen, iz kompanije Tecca.com

Međutim neki u ovoj washingtonskoj kafani su ipak skeptični oko toga da li se Microsoft može takmičiti na tržištu na kojem Ipad dominira već dvije godine.

Da li bih kupio Surface radije nego Ipad? Ne. Sada mi se sviđaju proizvodi kompanije Apple. Drago mi je vidjeti da postoji konkurencija, I alternativa, ali ostajem privržen kompaniji Apple, kaže John Ayala.

Isuviše su kasni I spori, kaže Daniel Meidan, korisnik Ipada.

Godinama je kompanija Microsoft svoje programe stavljala na kompjutere koje su proizvodili drugi. Ali sada, sa kompjuterom Surface, ova najveća software kompanija pravi svoj prvi korak u svijet hardware-a, nadajući se da će se taj korak isplatiti.
Da li ce Surface biti popularniji od IPad-?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
XS
SM
MD
LG