Linkovi

Zašto je Microsoft kupio Skype?


Zašto je Microsoft kupio Skype?
Zašto je Microsoft kupio Skype?

U nastojanju da vrati dio izgubljene teritorije koju mu na tržištu stalno otimaju rivali poput Google-a i Apple-a, Microsoft je za ogroman novac kupio internet telefonski i video servis Skype.

U Microsoftu vjeruju da će preuzimanje Skype-a i njegovih više od 170 miliona korisnika širom svijeta - bitno ojačati njihovo prisustvo na tržištu mobilne telefonije i privući i velike korporacije da koriste njihovu video i audio komunikaciju. Generalni direktor Microsofta, Steve Ballmer, naziva to najvećim poslovnim poduhvatom u 36 godina istorije te kompanije:

- Ovo je veliki dan za Skype, ali i veliki dan za Microsoft. Dodavanjem novog sektora, mi našim korisnicima dajemo novo obećanje - ulazeći u novu eru univerzalne komunikacije.

Medjutim, analitičari kažu da je 8 i po milijardi dolara žestoka cijena za taj, istina popularan, ali neprofitabilan telefonski i video-konferencijski servis. Glavni urednik magazina PC, Dan Costa, kaže da je Microsoft morao reagovati brzo nakon izvještaja da je Skype dobijao i ponude Google-a i Facebook-a:

- Mislim da je Microsoft istresao pare da bi onemogućio konkurenciju. Bilo je mnogo kompanija koje su bile zainteresovan za Skype. Mnogi kažu da je Google htio da ih kupi, tako da je Microsoft debelo platio za taj trofej.

Uprkos udvostručenoj prodaji i profitima u zadnjih 8 godina, akcije Microsofta blago stagniraju jer ulagači brinu da li je prvi softverski gigant u stanju da se nosi sa novim i novim rivalima. Costa ipak vjeruje da će ovaj potez pomoći Microsoftu. No, neki ulagači su veoma skeptični i to je čak dovelo do trenutnog pada Microsoftovih akcija - za više od jednog procenta. A državni regulatori imaju još više od pola godine da razmotre i eventualno odobre ovaj poslovni zahvat... Pa, vidjećemo...

XS
SM
MD
LG