Linkovi

Microsoft neće produžiti licence ruskim firmama


ilustracija
ilustracija

Prema riječima stručnjaka, nemogućnost primanja ažuriranja smanjit će sigurnost korporativnih mreža i učiniti ih ranjivijima na hakiranje.

Američki softverski div Microsoft neće produžiti licence ruskim firmama od 30. septembra, saopćila je američka kompanija u pismu poslanom Telecom Daily Agenciji u Rusiji 11. avgusta.

Microsoft je zaustavio svoju prodaju u Rusiji u martu prošle godine nakon početka opće invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Međutim, nastavio je izdavati licence za proizvode, poput Windowsa i Office365, koji su već bili prodani.

Predstavnik Microsofta u razgovoru za Forbes rekao je da je odluka donesena u skladu sa sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije.

Stotine zapadnih kompanija napustile su Rusiju nakon februara 2022.

Pored obustavljanja prodaje, Microsoft je zaustavljao mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Država.

Forbesovi sugovornici napominju da do 90 posto korporativnih klijenata nastavlja koristiti proizvode Microsofta u Rusiji.

Najavljeno "besprijekorno" prebacivanje na softver ruskih programera neće raditi. Korisnici će se morati naviknuti na nova sučelja, obnoviti poslovne procese, a IT stručnjaci će morati sastaviti novu paralelnu infrastrukturu od ruskih rješenja, napominje Forbes.

Zapadne tehnološke kompanije su ograničile i ruske medije pod kontrolom države, uključujući Russia Today (RT) i Sputnjik, kao odgovor na zahtjeve vlada i pozive da se spriječi širenje ruske propagande.

XS
SM
MD
LG