Linkovi

Microsoft otkrio da su počele ruske online kampanje koje ciljaju američke izbore


Glasačko mjesto u američkoj državi Massachusetts na izborima 2020. (Foto: AP/Elise Amendola)
Glasačko mjesto u američkoj državi Massachusetts na izborima 2020. (Foto: AP/Elise Amendola)

Microsoft je saopštio da su ruske online kampanje za uticaj na predstojeće predsjedničke izbore u SAD krenule „punom parom” u posljednjih 45 dana, ali sporijim tempom nego na prošlim izborima.

Nalozi povezani sa Rusijom šire sadržaje koji izazivaju podjele usmjerene na američku publiku, uključujući kritikovanje podrške Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, rekli su istraživači tehnološkog giganta u izvještaju.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjev za komentar, ali je Kremlj prošlog mjeseca rekao da se neće miješati u novembarske izbore u SAD.

Također je odbacio optužbe SAD da je orkestrirao kampanje za uticaj na predsjedničke izbore u SAD 2016. i 2020. Iako ruska aktivnost koju je Microsoft primijetio nije tako intenzivna kao oko prethodnih izbora, mogla bi da se pojača u narednim mjesecima, kažu istraživači.

„Poruke u vezi sa Ukrajinom - preko tradicionalnih medija i društvenih medija - su u toku posljednja dva mjeseca uzburkane mešavinom tajnih i otvorenih kampanja iz najmanje 70 vrstaa aktivnosti povezanih sa Rusijom koje pratimo”, saopštio je Microsoft.

Najplodnija od takvih kampanja povezana je sa ruskom predsjedničkom administracijom, dodaju oni. Druga je usmjerena na objavljivanje dezinformacija na internetu na različitim jezicima, pri čemu objave obično počinju tako što očigledan uzbunjivač ili građanin novinar postavlja sadržaj na video kanal.

Taj sadržaj je zatim pokriven mrežom veb lokacija koje uključuju DC Weekly, Miami Chronical i Intel drop.

„Na kraju, nakon što je narativ kružio online tokom niza dana ili nedjelja, američka publika ponavlja i ponovo postavlja ovu dezinformaciju, vjerovatno nesvjesna njenog originalnog izvora”, saopštio je Microsoft.

„Zapažen porast” primjećen je kod ruske hakerske grupe koju Microsoft naziva Star Blizzard ili Cold River, koja je usredsređena na zapadne „trustove mozgova”, saopštila je kompanija.

„Trenutni fokus Star Blizzarda na američke političke ličnosti i političke krugove može biti prva u nizu hakerskih kampanja čiji je cilj da dovedu rezultate Kremlja do novembra.”

Zlonamjerna upotreba vještačke inteligencije stranih rivala koji ciljaju izbore u SAD je ključna briga koju navode američki politički posmatrači, ali je Microsoft saopštio da je otkrio da su jednostavniji digitalni falsifikati češći od „deepfake” varijanti. Manipulacije zvukom imaju veći uticaj od video zapisa, dodaje se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG