Linkovi

Microsoft sumnja da Kina koristi vještačku inteligenciju za uticanje na američke izbore


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvić)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvić)

Istraživači tehnološke kompanije Microsoft objavili su da su otkrili mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama za koje vjeruju da su pod kineskom kontrolom.

Upozorili su da bi im svrha mogla biti uticaj na američke glasače upotrebom vještačke inteligencije.

Microsoft je u istraživanju naveo da su pomenuti nalozi na društvenim mrežama dio, kako je ukazano, sumnjive kineske informativne operacije.

„Kampanja je imala sličnosti sa aktivnostima koje je američki Sekretarijat za pravosuđe pripisao elitnoj grupi unutar kineskog Ministarstva javne bezbjednosti”, ukazao je Microsoft.

U dokumentu nije precizirano na koje društvene mreže konkretno aludira – mada se u tekstu, kako izvještava agencija Reuters, mogu vidjeti fotografije sa simbolima Facebooka i X-a, ranije poznatog kao Twitter.

Također, trenutno stanje u polju društvenih mreža označeno je kao napeto u okolnostima u kojima se građani pripremaju za predsjedničke izbore 2024.

Portparol Microsofta rekao je agenciji Reuters da su istraživači te kompanije koristili metode zasnovane na dokazima tehničke, bihevijoralne i kontekstualne prirode.

Precizirano je da je kampanja, koja se pripisuje kineskoj strani, počela da koristi vještačku inteligenciju marta 2023. da bi kreirala sadržaje političke konotacije na engleskom jeziku i ostavljala utisak da se radi o objavama američkim građana i glasača, navodi kompanija Microsoft.

U izvještaju je opisan primjer fotografije generisane vještačkom inteligencijom, za koju Microsoft navodi da je objavljenja na kineskom nalogu.

Prikazuje jedno od poznatih američkih obilježja, njujorški spomenik Kip slobode sa automatskom puškom. Uz fotografiju stoji napis „Sve se baca. Boginja nasilja”, navedeno je u tekstu.

Microsoft je saopštio da je navedena lokacija naloga pod istragom bila u Sjedinjenim Državama. Sa njih su objavljivani slogani povezani sa američkom političkom scenom i odrednice koje se odnose na unutrašnja politička pitanja.

Portparol kineske ambasade u Washingtonu poručio je da su optužbe prema kojima Kina koristi vještačku inteligenciju za kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama, kako je navedeno, pune predrasuda i zlonamjernih spekulacija.

Precizirao je da se ta država zalaže za bezbjedno korištenje vještačke inteligencije.

Američke vlasti su tokom prethodnih godina optuživale Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore 2016. koristeći se, kako je naznačeno, prikrivenom kampanjom na društvenim mrežama.

Ukazivano je i na naknadne napore Kine, Rusije i Irana da utiču na birače.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG