Linkovi

Trinaest muškaraca optuženo za planiranje otmice guvernerke Michigana


Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer
Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer

Trinaestorica muškaraca, od kojih su sedmorica povezana sa militantnom antivladinom grupom Wolverine Watchmen, uhapšeni su pod optužbom da su planiralli otmicu demokratske guvernerke Michigana Gretchen Whitmer, napad na državne organe i da su prijetili policiji.

Tužioci su saopštili da je grupa muškaraca planirala da okupi više od 200 pristalica i upadne u zgradu državnog parlamenta u Lansingu, a da guvernerku otme u njenom ljetnjikovcu.

Guvernerka Whitmer se često sukobljavala sa predsjednikom Donaldom Trumpom oko restrikcija zbog pandemije koje je uvodila u svojoj državi.

Ona je optužila Trumpa da je podstakao politički ekstremizam, a posebno je naglasila to što tokom debate sa Joeom Bideno nije eksplicitno osudio rasiste.

"Kada se lideri sastaju sa domaćim teroristima, ohrabruju i legitimizuju njihovo djelovanje, oni su saučesnici", rekla je Whitmer.

Trump je Whitmer odgovorio na Twitteru konstatacijom da "katastrofalno radi svoj posao" i da nije zahvalna administraciji.

"Moj Sekretarijat za pravosuđe i federalna policija su otkrili da se planira otmica guvernerke Michigana. Umesto da kaže hvala, ona me naziva rasistom", napisao je Trump.

Joe Biden je u saopštenju optužio Trumpa da je "dao vjetar u leđa rasistima i mržnji u Americi".

Interne bilješke američkih bezbjednosnih službi su u posljednjim mjesecima pokazale su da ekstremisti mogu biti prijetnja političarima koji se kandiduju na predstojećim predsjedničkim i kongresnim izborima.

Direktor FBI Christopher Wray​je u septembru upozorio da njegova agencija sprovodi istrage o domaćim ekstremistima, rasistima i antifašistima. FBI je početkom 2020. počeo da prati grupe koje žele da svrgnu vlade u određenim saveznim državama.

Šestorica uhapšenih - Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris i Brandon Caserta​ - mogu da dobiju i kaznu doživotnog zatvora ako se dokaže da su htjeli da kidnapuju guvernerku.

Fox i Croft su razmatrali postavljanje bombi, a Fox je za to razmatrao lokacije ispod mosta na autoputu u Michiganu", rekao je tužilac Andrew Birge​.

Fox je takođe ukazao da želi da kidnapuje guvernerku i da će je stavi pred sud zbog "izdaje".

Sedmorica preostalih muškaraca, koji su članovi ekstremističke grupe Wolverine Watchmen optužena su za kršenje državnih zakona protiv teritorima i kovanja zavjere za kidnapovanje guvernerke.

Ta grupa je aktivna na Facebooku od novembra 2019. i propagira obuku za rukovanje vatrenim oružjem i pripremu za nasilno svrgavanje vlasti ("boogaloo").

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG