Linkovi

Zašto su roditelji tinejdžera koji je ubio učenike u Michigan optuženi za ubistvo iz nehata?


Porodica Crumbley
Porodica Crumbley

Roditelji 15-godišnjeg tinejdžera Ethana Crumbleyja, koji je u srednjoj školi u Oxfordu, Michiganu, usmrtio četvero i ranio osmero ljudi, također su optuženi za ubistvo iz nehata jer nisu reagovali na vrijeme i potencijalno spriječili masakr. Optuživanje roditelja maloljetnika koji su počinili masovna ubistva u SAD izuzetno je rijetko, ali su u ovom slučaju tužioci odlučili da naprave presedan.

Okružna tužiteljica Karen McDonald objasnila je da su Jennifer i James Crumbley ignorisali upozorenja iz škole da nešto nije u redu, samo nekoliko sati prije nego što je Ethan počeo da puca.

Naime, Ethan je prvo pokušavao da kupi metke preko interneta dok je bio u školi, što su nastavnici primijetili i obavijestili roditelje koji nisu reagovali. Par sati prije masakra, nastavnici su otkrili Ethanov crtež na kojem su slike pištolja i krvareće figure sa riječima "Krv svuda" i "Misli neće prestati – pomozite mi", ponovo obavijestili roditelje, ali oni nisu htjeli da ga tog dana povuku iz škole.

Bračni par Crumbley optužen je za ubistvo iz nehata, a njihov sin Ethan je optužen kao da je punoljetan, za ubistvo, terorizam i druga krivična djela. Ethan je uhapšen na licu mjesta odmah poslije masakra, dok su njegovi roditelji uhapšeni u subotu.

Poluautomatski pištolj iz kojeg je pucao Ethan Crumbley, kupio je James Crumbley 26. novembra, dok je sin stajao pored njega u prodavnici.

Jennifer Crumbley je na društvenim mrežama napisala da je to "božićni poklon" za njenog sina, a Ethan je također objavio fotografiju na mrežama uz komentar da je to njegova "nova ljepota", rekla je tužiteljica McDonald.

U državi Michigan maloljetnicima uglavnom nije dozvoljeno da posjeduju oružje. Ali, nijedan zakon ne predviđa da vlasnici oružja osiguraju da mu maloljetnici nemaju pristup.

"Ali, 23 države i Distrikt Columbia imaju zakon prema kojem se oružje mora skloniti na sigurno od djece", rekla je državna tužiteljica Michigana Dana Nessel.

Da li će tužioci uspjeti da dokažu da su James i Jennifer Crumbley krivi za ubistvo iz nehata, otvoreno je pitanje jer je riječ o rijetkom slučaju, kažu pravnici.

Tužiteljica McDonald je rekla da, kada su pozvani u školu zbog spornog crteža, roditelji Ethana Crumbleyja nisu provjerili da li je u rancu imao oružje, niti su htjeli da ga odvedu iz škole.

Eve Brensike Primus​, profesorica prava sa Univerziteta u Michiganu, kaže da tužioci moraju da dokažu da je roditeljski nemar imao posljedice.

"Tužiocu će biti potrebne činjenice kako bi potkrijepio tezu da su roditelji zaista znali da postoji rizik da će njihov sin uzeti pištolj i krenuti da ubija ljude. Nije samo stvar u tome da je dječak bio problematičan, riječ je o optužbi za ubistvo, to je ozbiljna optužba koja sa sobom nosi mnogo godina zatvora", rekla je ona.

Zašto roditelji nisu češće optuživani?

Podaci Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost pokazuju da su u 76 odsto masovnih ubistava u školama, počinioci oružje pronašli u svojoj kući ili kod rođaka. U polovini slučajeva, oružje je bilo lako dostupno.

Ali, zakoni koji teže strožijoj kontroli oružja nisu uvijek primjenjivani, kažu stručnjaci.

"Naši zakoni nisu uvijek u skladu sa realnošću - masovnim ubistvima u školama, tu oblast najbliže regulišu zakoni o bezbjednom skladištenju oružja od djece", kaže Kris Brown​ iz organizacije Brady koja se zalaže za pooštravanje propisa o oružju.

Majka mentalno oboljelog maloljetnika iz Indiane je 2020. osuđena na uslovnu kaznu jer nije sklonila svoj pištolj na bezbjedno. Njen sin je 2018. godine počeo nasumice da puca u školi, nikog nije povrijedio, ali se na kraju ubio.

U državi Washington, otac dječaka koji je ubio četvoro srednjoškolaca, osuđen je za nelegalno posjedovanje oružja. Iako nje njegov pištolj korišten u masakru 2014, on nije optužen za ubistvo.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG