Linkovi

Tinejdžer koji je počinio oružani napad u srednjoj školi optužen za ubistvo i terorizam


Pomen stradalima u oružanom napadu u srednoj školi u Oxordu u državi Michigan (Foto: REUTERS/Seth Herald)
Pomen stradalima u oružanom napadu u srednoj školi u Oxordu u državi Michigan (Foto: REUTERS/Seth Herald)

Petnaestogodišnji Ethan Crumbley​ optužen je za ubistvo, terorizam i druga krivična djela zbog oružanog napada u kojem je ubijeno četvero učenika srednje škole u gradu Oxfordu u državi Michigan.

U oružanom napadu povrijeđeno je petero ljudi, među kojima i jedan profesor.

Optužnica protiv Crumbleyja objavljena je u danu u kojem su nadležni saopštili da je preminula još jedna žrtva napada.

Tužiteljica Karen McDonald​ nije govorila o mogućem motivu oružanog napada počinjenog u utorak u srednjoj školi Oxford, koja se nalazi u lokalnoj zajednici koja broji 22.000 stanovnika, udaljenoj oko 50 kilometara od Detroita.

Ukazala je i da su tužioci uvjereni da mogu da dokažu da je zločin počinjen sa predumišljajem.

"Postoji mnoštvo digitalnih dokaza. Snimaka na društvenim mrežama, medijima", rekla je McDonald.

Prethodno je šerif okruga Oakland, Mike Bouchard​, rekao je policija i dalje ne zna šta je moglo da uzrokuje ovakav akt nasilja. Dodao je i da osumnjičeni ne želi da odgovara na policijska pitanja, kao i da su mu roditelji unajmili advokata.

On je dodao i da osumnjičeni nije imao policijski dosije, niti je škola prijavila disciplinske probleme sa njim.

Osumnjičeni je oko pet minuta nasumično pucao u ljude iz poluautomatskog pištolja svog oca.

"Policajci su se suprotstavili osumnjičenom koji je imao oružje. Priveli su ga", rekao je zamjenik šerifa Mike McCabe​. Prema njegovim riječima osumnjičeni tokom hapšenja nije povrijeđen i odbio je da otkrije kako je unio oružje u školu.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG