Linkovi

Trump i Biden osvojili Michigan. 'Neopredijeljeni' glasovi privukli pažnju


Election 2024 Michigan
Election 2024 Michigan

Predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump pobijedili su u utorak na predizborima u Michigenu, dodatno učvrstivši gotovo siguran revanš između njih dvojice - ali rani rezultati države naglašavaju neke od njihovih najvećih političkih ranjivosti uoči općih izbora u novembru.

Snažna "neopredijeljena" kampanja koju su organizirali aktivisti razočarani Bidenovim vođenjem rata u Gazi je napredovala. Već je daleko nadmašila razliku od 10.000 glasova s kojom je Trump osvojio Michigan 2016. godine, cilj koji su postavili organizatori ovogodišnjih protesta.

Što se tiče Trumpa, on je sada pomeo prvih pet država na republikanskom kalendaru primarnih izbora. Ali bilo je prvih znakova da Trump nastavlja da se bori s nekim utjecajnim biračkim blokovima koji su favorizirali bivšu ambasadoricu UN-a Nikki Haley u prethodnim takmičenjima. Haleyin najjači učinak u utorak navečer je bio u područjima sa fakultetskim gradovima poput Ann Arbora, gdje se nalazi Univerzitet Michigan, i predgrađima oko Detroita i Grand Rapidsa.

Trump se, uprkos njegovoj nesumnjivoj dominaciji u republikanskim nadmetanjima ove godine, suočava s blokom tvrdoglavo upornih glasača GOP-a koji favoriziraju njegovu usamljenu preostalu suparnicu, bivšu ambasadoricu UN-a Nikki Haley, i koji su u najboljem slučaju skeptični u pogledu izgleda bivšeg predsjednika u revanšu protiv Bidena.

Što se tiče sadašnjeg predsjednika, Biden se suočava sa svojom možda najjačom izbornom preprekom do sada: energiziranim pokretom razočaranih glasača uznemirenih njegovim vođenjem rata u Gazi i odnosom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom za koji kritičari kažu da je bio previše podržavajući.

XS
SM
MD
LG