Linkovi

Michael Phelps: OI u Londonu oproštaj od takmičarskog plivanja


Sa 27 godina i nadalje želi ostati uz bazen i u okviru svoje fondacije promovirati plivanje među mladima

Američki plivač Michael Pelps ostvario je sve svoje sportske ciljeve i snove i od sada, kako je jučer još jednom potvrdio, želi uživati u životu običnog, mladog čovjeka.

Po broju osvojenih medalja Michael Phelps je trostruki rekorder. Osvojio ih je najviše - 22. Osvojio je najviše zlatnih - 18. Osvojio je i najviše zlatnih medalja na jednim igrama - čak 8 u Pekingu.

Upitan na konferenciji za novinare, jučer u Londonu, koja mu od medalja najviše znači Phelps je odgovorio da je to zlatna medalja iz Atine na 400 metara mješovito i dodao:

„Trenirao sam tolike godine da postignem nešto i konačno osvojio zlatnu medalju, po prvi put stajao na najvišem postolju i slušao nacionalnu himnu. Bio je za mene najljepši dan u životu.“

Michael Phelps se na londonskim olimpijskim igrama oprostio od takmičarskog plivanja. Sa 27 godina i nadalje želi ostati uz bazen i u okviru svoje fondacije promovirati plivanje među mladima:

„Ni na koji način se ne plašim naredne faze mog života. To će biti nešto u čemu ću moći uživati. Plivao sam 20 godina, imao cilj i postigao sve što sam želio. Tako će biti i ubuduće. Imamo mnogo ideja i uvjeren sam da mogu to što želim i postići.“

Michael Phelps će trebati malo vremena da, kako je rekao, shvati svu veličinu i značaj vlastitog sportskog dostignuća i da tek nakon toga krene dalje.

Michael Phelps: OI u Londonu oproštaj od takmičarskog plivanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG