Linkovi

Michael Moore: Amerika mora zabraniti neke tipove oružja i uvesti obavezne dozvole za sve vrste vatrenog oružja


Michael Moore
Michael Moore
Prošlo je više od 10 godina od kontroverznog dokumentarnog filma “Bowling for Columbine” (Ludi za oruzjem), američkog filmskog redatelja i producenta Michaela Moorea, kojim autor razotkriva, kritizira i ismijava američku ljubav prema vatrenom oružju. A koraci za okončanje nasilja u školama, rekao je nedavno Moore, tek trebaju biti poduzeti:

“Nisam nikad mislio da ću, desetljeće kasnije, stajati ovdje i izjaviti da taj moj film nije postigao ništa. Za mene osobno, to je bolno,” rekao je Moore na dodjeli glumačkih nagrada National Board of Review Awards, u New Yorku, u utorak, osmog siječnja.

Njegov dokumentarac iz 2002. godine bio je inspiriran masovnim ubojstvom u srednjoj školi Columbine, u Littletonu, savezna država Colorado. Moore je dodao da nema nikakvog interesa za snimanje još jednog takvog filma o nedavnom masovnom ubojstvu u osnovnoj školi Sandy Hook, u Newtownu, u Connecticutu, u kojemu je dvadesetoro djece i šest odraslih izgubilo živote.

“Ne, film koji sam želio napraviti, napravio sam, sa “Bowling for Columbine”. Svaka njegova riječ ostaje istinita je do današnjeg dana i to je ono što je najtužnije od svega.”

Autor također dokumentarnog filma “Fahrenheit 9/11”, Moore kaže da Amerika mora zabraniti neke tipove oružja i uvesti obavezne dozvole za sve vrste vatrenog oružja.

“Kratkoročno rješenje zabrana je na jurišno oružje, na poluautomatsko oružje, na spremnike kapaciteta većeg od 10 metaka. I to je to. Moramo s time početi. Mislim da svako oružje mora biti registrirano, a mi to sada ne činimo. Svatko tko posjeduje oružje mora biti prijavljen. Ja moram imati dozvolu za svojeg psa, za svoj auto, dozvolu za ovo, dozvolu za ono ... a ne zahtjevamo dozvolu za držanje i nošenje vatrenog oružja?”, pita se Moore i nastavlja:

“Zašto se u ovom društvu iznenadimo kad netko ujutro ustane i pomisli – 'baš bih danas mogao ubiti nekoga…' Mislim da treba da se malo pogledamo u ogledalo. Evo što je problem. U Kanadi imaju 7 miliona komada oružja u 12 miliona domaćinstava. Sedam miliona, a 34 miliona stanovnika i samo 160 ubojstava prošle godine. Zašto je to tako? Kanađani nisu ništa bolji od mene ili vas. Njihova djeca gledaju iste filmove sa scenama nasilja, igraju iste video igrice. Pročitao sam da je čak i njihov postotak razvoda veći, što znači više rasturenih porodica. Pa zašto oni ne ubijaju jedni druge, tamo u Kanadi, a mi se ovdje ubijamo?“

Michael Moore je, 2003. godine, za svoj film “Bowling for Columbine” dobio Oscara.
XS
SM
MD
LG