Linkovi

Michael Mazza: 'Kina želi potisnuti SAD iz Azije'


Kineska fregata 'Mianyang' u Sydneyu

Moguće je da se Amerika i Kina u ovoj regiji nalaze na putu potencijalnog sukoba. Incidenti na moru, kao posljedica sve agresivnijeg ponašanja Kine, u budućnosti bi mogli biti učestaliji.

Posljednjih mjeseci, kineska je ratna mornarica zauzela izuzetno agresivni stav u vezi s patroliranjem svojih obalnih voda. Stručnjaci za regiju kažu da to odražava i sve jači gospodarski položaj Kine te želju da, u skladu s tim, projecira i svoju vojnu moć u tom dijelu svijeta.

Tenzije rastu od ožujka kada je bio potopljen jedan brod južnokorejske ratne mornarice. Sjedinjene Države i Južna Koreja optužili su Sjevernu Koreju. Kina nije. Ubrzo, Washington i Seul najavili su manevre u Žutom moru. Kina je zbog toga prosvjedovala. Američku ponudu da Washington posreduje u smirivanju napetosti Peking je nazvao 'napadom na Kinu'. Situaciju komentira Michael Mazza iz washingtonskog Instituta American Enterprise: "Postoje dva pitanja u vezi kojih je teško naći zajednički jezik. U ovom trenutku teško je naći prostor za napredak niti na jednom."

U odnosima Kine i Japana postoje napetosti. Nedavno su se u blizini jednog japanskog manjeg otoka, oko kojeg postoji spor između Kine i Japana, sudarila kineska ribarica i japanski patrolni čamci. Nakon što je uhićen kapetan kineskog plovila, Peking je prekinuo kontakte na visokoj razini s Tokijom. Dean Cheng iz Zaklade Heritage kaže: "Kina postaje pomorska sila jer joj ekonomija sve više ovisi o toj vrsti prometa. No, more joj je važno i za sigurnost. Drugo, Kina sve agresivnije nastoji formulirati i ostvariti svoje nacionalne interese."

Takav uspon je posljedica kineskog gospodarskog rasta. Teže je međutim shvatiti koje bi bile vojne ambicije Kine. O njima govori Abe Denmark iz Centra za američku sigurnost: "Nitko zapravo ne može predviđati na koji će način Kina utjecati na svijet i na regiju… To će se možda prvo vidjeti na moru. Na tom području njezini interesi najdirektnije sudaraju s američkima."

Pentagon je nedavno izvijestio da Kina gradi svoju prvu podmorničku bazu kao i prvi nosač aviona. Michael Mazza kaže da Peking želi potisnuti Ameriku s područja Azije: "Američke snage su u sve izloženijem položaju. Kina recimo razvija nove balističke projektile za svoju ratnu mornaricu. S takvom se situacijom nismo susretali u prošlosti."

Abe Denmark kaže da se situacija može sagledavati i u svjetlu sve boljih odnosa Kine i Tajvana. Kako se napetosti stišavaju na tom planu, kineska ratna mornarica želi opravdati svoj golemi budžet, te se zbog toga postavlja agresivnije – kaže ovaj stručnjak. Bilo kako bilo, moguće je da se Amerika i Kina u ovoj regiji nalaze na putu potencijalnog sukoba. Incidenti na moru, kao posljedica sve agresivnijeg ponašanja Kine, u budućnosti bi mogli biti učestaliji.

XS
SM
MD
LG