Linkovi

Michael Connelly: Peti svjedok


Michael Connelly: Peti svjedok
Michael Connelly: Peti svjedok

Glavni junak Mickey Haller preusmjerio je svoju praksu prema klijentima koji imaju problema s otplatnom svojih hipotekarskih zajmova

Novi roman Michala Connellyja Peti svjedok pojavio se u knjižarama skoro istodobno s premijerom filma Odvjetnik u Lincolnu, snimljenom prema njegovom ranijem romanu. U oba romana glavni je junak odvjetnik Mickey Haller iz Los Angelesa. U Petom svjedoku Mickey se bavi novom i aktualnom vrstom odvjetničkog posla – slučajevima obrane klijenata kojima prijeti ovrha kuća. Roman počinje slučajem u kojem glavni junak brani jednu ženu kojoj prijeti ovrha, međutim, ubrzo prerasta u senzaciju kad ta žena bude optužena za ubojstvo bankara koji radi u financijskoj instituciji koja pokušava izvršiti ovrhu nad njenom kućom.

Kako se čini kriza s hipotekarskim zajmovima u Sjedinjenim Državama ušla je i u literaturu. U posljednjem krimiću Michaela Connellyja Peti svjedok glavni junak – odvjetnik Mickey Haller – preusmjerio je svoju praksu prema klijentima koji imaju problema s otplatnom svojih zajmova za nekretnine. Međutim, jedan od tih slučajeva ubrzo ga natrag vraća u stari milje. Jedan od njegovih klijenata, Lisa Trammel, pokušava spriječiti ovrhu nad kućom i unajmila je Hallera da joj u tome pomogne, a u cijelom procesu postala je usput aktivistica za prava vlasnika kuća koji imaju problema s bankama oko otplate hipotekarskih zajmova. Jedan od direktora banke koja financira Lisinu kuću bude ubijen na parkiralištu, a policija za njegovo ubojstvo optužuju Lisu, glasnu kritičarku financijske ustanove za koju je radio i koju ona promatra kao izvor svih svojih problema.

Nakon toga radnja kreće kao u većini sudskih trilera s tom razlikom da nam autor ovaj put nudi jedan pogled i u mutne bankarske poslove koji su izazvali - kako mnogi vjeruju - posljednju globalnu financijsku krizu. Micahel Connolly nedavno je objasnio kako prije početka pisanja svakog novog romana prvo mora riješiti dilemu o glavnom junaku – u većini od njegova 23 romana pojavljuje se kao glavni junak losangeleski detektiv Harry Bosch, međutim, Mickey Haller iz Petog svjedoka posljednjih godina polako postaje središnji lik Connolyjevih njegovih trilera. "Svake si godine postavljam pitanje hoću li stvoriti nekog novog junaka u svom romanu ili ću se vratiti onom što već imam. Međutim, u prošlom romanu Poništena presuda okupio sam i Mickeya i Harryja u istoj knjizi – dok se Harry pojavljuje u skoro dvadesetak romana, Mickeyju je ovo četvrti put - prvi se put pojavio u Odvjetniku u Lincolnu 2007. godine".

I u novom romanu Michael Connely prikazuje pravosudni sustav u Los Angelesu kao "zaslijepljen", koncentriran na to da kad jednom ima osumnjičenika, ignorira sve druge tragove koji ne upućuju na tog osumnjičenika, i prikuplja samo dokaze koji ga terete. Kako kaže Connelly, "To možda ima veze s ekonomskim aspektom neke istrage". Neočekivani obrat na kraju romana ukazuje na to da bi se autor mogao vrlo brzo pojaviti s još jednim romanom o Mickeyu Halleru.

Michael Connelly u elektronskim izdanjima svojih romana često uvodi neki oblik interaktivnosti, dodatne fotografije, snimljene manje odsječke filma, natječaj za fotografiju čitatelja s tiskanim izdanjem knjige itd. Ni Peti svjedok nije iznimka – uz to što se na kraju nalazi ulomak iz sljedećeg romana o detektivu Harryu Boschu, svaki kupac knjige dobiva besplatno i jednu pjesmu. "Pri kraju knjige kad je prošao kroz prilično traumatičan sudski slučaj, Mickey se vozi na stražnjem sjedalu svog Lincolna i sluša pjesmu s posljednjeg albuma Erica Claptona Sudnji dan. Tu pjesmu nudimo kupcima knjige Peti svjedok kao besplatni download, što je vjerujem jedan dosad prilično neuobičajen poslovni model i u glazbenoj i u izdavačkoj industriji".

Najnoviji roman Michaela Connellyja Peti svjedok objavila je izdavačka kuća Little, Brown & Company. Prvo izdanje tiskano je u rekordnih 750 tisuća primjeraka, što vjerojatno treba zahvaliti filmu snimljenom prema ranijem Connellyjevom romanu Odvjetnik u Lincolnu koji je nedavno počeo igrati u američkim kinima.

XS
SM
MD
LG