Linkovi

Pri kraju potraga za stradalima u srušenoj zgradi kod Miamija


Mašine pretražuju ruševine zgrade koja se srušila 24. juna.
Mašine pretražuju ruševine zgrade koja se srušila 24. juna.

Potraga za tijelima žrtava u ruševinama stambene zgrade u Surfsideu kod Miamija privodi se kraju, kažu zvaničnici. 

Za sada je iz ruševina izvučeno 97 tijela, od kojih je 90 identifikovano. I dalje se traže posmrtni ostati osam osoba.

"Trenutan broj mrtvih, 97, je srceparajući, ogroman gubitak života", napisala je na Twitteru Daniella Levine Cava, načelnica okruga Miami-Dade.

Zgrada se srušila 24. juna i, osim u prvim satima poslije rušenja, niko nije izvučen živ. Spasioci su zvaničan kraj potrage za preživjelima proglasili prošle nedjelje, kada su rekli da "nema šanse da ima preživjelih u ruševinama".

Sa mjesta nesreće uklonjeno je skoro 10 miliona kilograma šuta, a spasioci su se trudili da pronađu i lične stvari žrtava i njihovih porodica, koliko god je to bilo moguće.

Uzrok rušenja 12-spratnice stare 40 godina i dalje nije utvrđen. U izvještaju inženjera iz 2018. ukazuje se da su na zgradi uočena ozbiljna oštećenja koja nisu popravljena.

Zvaničnici na južnoj Floridi naredili su vanrednu inspekciju svih sličnih zgrada, pa je evakuisana jedna višespratnica u North Miami Beachu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG