Linkovi

Privremeno obustavljena potraga za nestalima na Floridi, Biden se sastao sa porodicama i spasiocima


Spasioci tragaju za nestalima u ruševinama zgrade u Surfsideu, 30. juni 2021.
Spasioci tragaju za nestalima u ruševinama zgrade u Surfsideu, 30. juni 2021.

Predsjednik SAD Joe Biden i prva dama Jill posjetili su Floridu u četvrtak gdje su se sastali sa porodicama poginulih i nestalih nakon rušenja zgrade u gradu Surfsideu blizu Miamija, dok su vlasti privremeno obustavile spasilačku operaciju zbog strahovanja u pogledu stabilnosti dijela građevinske strukture koji nije srušen.

Broj žrtava je porastao na 18, a traži se još 145 nestalih.

Biden je u Miamiju prisustvovao brifingu sa lokalnim zvaničnicima, među kojima je bio i republikanski guverner Ron DeSantis. Predsjednik je poručio da će im obezbjediti "što god je potrebno" i dodao da očekuje da će federalna vlada pokriti sve troškove okruga i države.

"Ne idemo nigdje. Ovo je pitanje života i smrti", naglasio je predsjednik.

Poslije brifinga se sastao sa vatrogascima i pripadnicima drugih službi koje tragaju za žrtvama.

"Želim da vam kažem: hvala vam, hvala vam, hvala vam", rekao je Biden koji je također aludirao na ljude koji su spasili njegova dva sina poslije nesreće u kojoj su poginuli njegova prva supruga i kćerka 1972. godine.

Predsjednik se kasnije, iza zatvorenih vrata, sastao sa porodicama žrtava u hotelu nedaleko od srušene zgrade, saopštili su zvaničnici Bijele kuće. Sa Bidenom su bili i DeSantis i drugi zvaničnici.

Predsjednik Biden razgovara sa spasiocima na Floridi, 1. juli 2021.
Predsjednik Biden razgovara sa spasiocima na Floridi, 1. juli 2021.

Potraga za žrtvama obustavljena je nešto poslije 2 ujutro po lokalnom vremenu, zbog pomjeranja u ruševinama koje je zabrinulo nadležne.

"Spasilačka operacija će se nastaviti čim bude bezbjedno", saopštila je načelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava.

Kako vrijeme odmiče, nade za pronalaženje preživjelih su sve manje. Izuzimajući prvih nekoliko sati poslije urušavanja zgrade, niko nije iz ruševina izvučen živ.

Među 18 mrtvih je i dvoje dece starosti 4 i 10 godina.

Otprilike polovina 12-spratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se prošlog četvrtka i od tada su spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse.

Uzrok katastrofe još nije poznat, ali mediji prenose da je zgrada pretrpjela strukturalna oštećenja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG