Linkovi

Kuba pustila prvu grupu političkih zatvorenika


Prva grupa oslobodjenih političkih zatvorenika sa Kube razgovara sa novinarima na aerodromu u Madridu
Prva grupa oslobodjenih političkih zatvorenika sa Kube razgovara sa novinarima na aerodromu u Madridu

Sedam političkih zatvorenika koje je oslobodila vlada na Kubi jučer su sa svojim porodicama stigli u Španiju i odmah nakon sljetanja u Madrid pojavili su se pred novinarima. U njihovo ime govorio je Julio Cesar Galvez:

"Mi smo prva grupa zatvorenika savjesti koja je stigla na špansko tlo, nakon što smo sedam godina nepravedno držani u pritvoru."

Oslobodjeni politički zatvorenici su napustili Havanu komercijalnim letom kako bi u izgnanstvu otpočeli novi život. Katolička crkva na Kubi je protekle sedmice saopćila da će biti oslobodjena 52 zatvorenika, nakon dogovora postignutog sa kubanskom vladom i Španijom.

Luka u Havani
Luka u Havani

Omar Ruiz je jedan od oslobodjenih:

"Bili smo pod stalnim stresom. Kubanska vlada nas nije dobro informisala. 72 sata prije oslobadjanja nismo znali da li ćemo biti pušteni ili ne."

Zatvornici su dio grupe od 75 disidenata uhapšenih tokom racije vladinih snaga 2003. godine. Ranije je oslobodjeno 23, medju kojima i Pedro Pablo Alvarez Ramos, prije tri godine. On sada živi u Miamiju i sumnja u motive kubanske vlade:

"Rekli su nam da nas puštaju uslovno - ili ćete napustiti zemlju ili ćete ostati u zatvoru. Meni su rekli da idem u Španiju ili ostajem u zatvoru. Ostalim zatvorenicima je rečeno isto. To je bilo prisilno. Mislim da je i ovo prisilno, da ljudima nisu date nikakve garancije da ponovo neće biti uhapšeni zbog istih razloga, i vjerujem da pod pritiskom napuštaju Kubu."

Reakcije medju drugim kubanskim useljenicima su pomješane. Medju skepticima je profesor na Univerzitetu Miami, ekspert za Kubu, Jaime Suchlicki. On vjeruje da Havana oslobadja zatvorenike nadajući se da će Bijela kuća ukinuti zabranu putovanja na otok i promjeniti trgovački embargo.

Zatvor na Kubi
Zatvor na Kubi

"To je pametan potez režima Raula Castra kako bi pridobio povlastice medjunarodne zajednice dajući jako malo sa svoje strane. Ovo je veoma mali ustupak jer ti ljudi, prije svega, nisu uopće trebali biti u zatvoru. On ih se sada oslobadja, progoni ih iz zemlje, a pažnja mu je usmjerena na američki Kongres i Obaminu administraciju kako bi pridobio ključne povlastice", kaže Suchlicki.

Brojne grupe kubanskih useljenika proteklih dana su demonstrirali ulicama gradova na jugu Floride tražeći oslobadjanje svih političkih zatvorenika na Kubi.

"Mi zahtijevamo trenutačno i bezuslovno oslobadjanje svakog političkog zatvorenika na Kubi, kako onih koji su medjunarodno poznati, tako i onih koji se možda drže pod uobičajenim optužbama za kriminal", rekao je za Glas Amerike jedan od demonstranata.

Kuba ostaje pri tvrdnji da nema političkih zatvorenika, i da su to samo plaćenici koji, kako kažu iz Havane, rade sa Sjedinjenim Državama da potkopaju kubanski komunizam. Organizacije za ljudska prava procjenjuju da na Kubi ima 167 političkih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG