Linkovi

Žene iz istočne Evrope dolaze u Ameriku kako bi se porodile


Ruskinja Ksenya Popova je među ženama koje su došle u Miami na Floridi kako bi se porodile
Ruskinja Ksenya Popova je među ženama koje su došle u Miami na Floridi kako bi se porodile

Sa blagom klimom, toplim okeanom, i bogatim noćnim životom, Miami je već godinama omiljena destinacija turista iz istočne Evrope. Međutim, u posljednje vrijeme, mnogi od onih koji dolaze na Floridu se vraćaju kući sa mnogo više od preplanulog tena. Žene iz Rusije i Ukrajine dolaze u taj grad da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani.

Kseniya Popova je došla u Miami iz Vladivostoka. Ali nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u okeanu i restoranima Miamia. Ona je, zajedno sa svojim suprugom, došla u jednu od gradskih bolnica da bi tu rodila kćerku, Taisiyu.

Uvijek sam željela da se porodim u Sjedinjenim državama, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam ostala u drugom stanju, suprug i ja smo istražili mogućnosti i došli smo ovdje. Mnogo mojih prijateljica je uradilo to isto. Dobijate sve, dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu brigu, i državljanstvo, kaže Kseniya.

Svako dijete rođeno u Sjedinjenim državama automatski dobija američko državljanstvo. Doći u Ameriku sa ciljem da tu rodite bebu je sasvim legalno. Nailya Valieva, osnivačica kompanije Sretna beba kaže da njena kao I slične kompanije pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare, ubrzavajući proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

Nije nelegalno doći u Miami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američki zdravstveni sistem jedan od najboljih na svijetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako.

Žene iz istočne Evrope se slažu. Iako kažu da je glavna prednost tako dugog i skupog putovanja kvalitet zdravstvene brige, društveni stavovi im takođe pomažu da donesu tu odluku.

U Rusiji se na trudnoću gleda kao na bolest. Morate stalno ići kod doktora, I raditi million testova. Ovdje u Sjedinjenim državama je lako, uradite ultrazvuk, čujete bebino srce, i slobodni ste do narednog pregleda.

Olga Sukhanova iz Moskve je odlučila da rodi drugo dijete kada je njena starija kćerka proslavila 20. rođendan.

Imala sam hitan carski rez. Zadivilo me je koliko su doktori bili profesionalni i koordinirani.

Remberto Santos je ginekolog-akušer sa Kube, koji već 23 godine porađa žene u Maiamiu. On kaže da polovina njegovih pacijentkinja dolazi iz Istočne Evrope.

Pacijentkinje iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju ali većina pacijentkinja više voli da ima prirodan porođaj., kaže Santos.

Buduće mame dobijaju običnu turističku vizu I sve što je potrebno da urade je da dokažu da se namjeravaju vratiti u zemlju porijekla, pokažu povratnu kartu i izvode iz banke.

U suštini, one moraju dokazati američkim poreskim obveznicima da oni neće morati plaćati njihove bolničke račune.

Vize se obično izdaju na tri mjeseca. Žene dođu u Sjedinjene države oko mjesec dana prije termina za porođaj, porode se i ostanu još mjesec dana. I dok ih takozvani porođajni turizam košta oko 20 hiljada dolara, mnoge su spremne platiti tu cijenu kako bi uživale u svim pogodnostima Miamia prije nego što se sa bebama vrate kući.

XS
SM
MD
LG