Linkovi

Međuvjerska koalicija za mir na Bliskom istoku


Koalicija pruža potporu američkoj administraciji i planu da se do mira dođe uspostavom palestinske države uz Izrael

Dok se američki predsjednik Barack Obama sastajao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom nova koalicija nazvana „Community of Yes“ pokrenula je nacionalnu reklamnu kampanju. Glavna poruka je bila podrška za odlučno američko čelništvo u ostvarivanju mirovnog rješenja koje bi uključivalo postojanje izraelske i palestinske države.

„Community of Yes“ koalicija je bez presedana. Predvodi je organizacija J Street koja sebe naziva proizraelskom, lobira za mir i zalaže se za rješenje s palestinskom državom koja bi postojala uz Izrael. U koaliciji su još tri židovske organizacije te dvije organizacije američkih muslimana, Churches for Middle East Peace te Foundation for Middle East Peace. No napetosti između Izraela i Palestinaca ponovno se povećavaju nakon što je Izrael srušio tri palestinske kuće u području Jeruzalema koje je zauzeo 1967. godine. Mirovni proces je u zastoju s tim da Sjedinjene Države posreduju u neizravnim pregovorima. Palestinske vlasti inzistiraju na totalnom zamrzavanju gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali prije početka izravnih pregovora. Hadar Susskind, potpredsjednik organizacije J Street objašnjava ciljeve koalicije.

"Želimo biti protuteža glasovima koji se mogu čuti u Kongresu, ponekad u medijima ili židovskoj zajednici, a koji objašnjavaju zašto ne možemo do mira ili zašto Izrael nema partnera. Mi želimo pokazati ogromnu podršku za američko čelništvo u okončavanju ovog sukoba."

Susskind kaže da ankete pokazuju da više od 80 posto američkih Židova podržava aktivnu ulogu Sjedinjenih Država u rješenju s dvije države. Kako bi izgradila još veću podršku organizacija J Street održava tribine u sinagogama.

"Postoji čitav niz sredstava i načina na koji se ljudi mogu uključiti u našu koaliciju, da postanu dio ovog šireg nastojanja da se izrazi podrška američkom čelništvu i predsjedniku Obami u naporu za konačno okončavanje ovog sukoba."

Novost u koaliciji su dvije velike organizacije američkih muslimana, uključujući Muslim Public Affairs Council. Haris Tarrain direktor je washingtonskog ureda te organizacije.

"Okupili smo se kako bismo poručili da je došlo vrijeme da oni koji su za mir trebaju ujediniti svoje pozive i udružiti svoje snage. Vjerujemo da možemo angažirati Amerikance raznog podrijetla, a američki muslimani bit će dio tog nastojanja."

Tarrain kaže da premda je zajednica američkih muslimana raznovrsna palestinsko pitanje je nešto što je gotovo svima najvažnije. Dok koalicija „Community of Yes“ vjeruje kako Sjedinjene Države hitno trebaju pomoć za okončavanje blisko-istočnog sukoba, neke proizraelske organizacije kažu kako ne treba brzati. Robert Satloff izvršni je direktor washingtonske organizacije Institute for Near East Policy koja uglavnom zastupa proizraelska stajališta.

"Većina Amerikanaca uviđa da su Izraelci na najistaknutijem položaju. Naš posao, odgovarajući posao za američku vladu jest da smanji rizik po mirovne pregovarače kako bi oni mogli učiniti i taj posljednji korak prema miru."

Organizacije okupljene u koaliciju „Community of Yes“ pozivaju Kongres i administraciju predsjednika Obame da pomognu u okončavanju izraelsko-palestinskog sukoba kroz ustrajni angažman što je predsjednik Obama i obećao u svom govoru u Kairu prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG