Linkovi

Međunarodne organizacije za ljudska prava traže pokretanje istrage protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha


Bivši američki predsjednik George W. Bush na Superbowlu
Bivši američki predsjednik George W. Bush na Superbowlu

Amnesty International tvrdi da nedavno objavljeni Bushevi memoari, kao i brojni medijski nastupi, sadrže 'priznanja o osobnom sudjelovanju u zločinima, kako ih definira međunarodno pravo'.

Međunarodne organizacije koje prate poštivanje ljudskih prava najavile su da će tražiti da se pokrene istraga protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, kojeg sumnjiče za naređivanje torture.

Do poziva na istragu došlo bi – prema ovim organizacijama – bilo kada kada Bush napusti teritorij Sjedinjenih Država.

Ovo su najavile organizacije sa sjedištem u Parizu, Berlinu i New Yorku – Međunarodna federacija za ljudska prava, Centar za ljudska prava te Centar za ustavno pravo. Ove su organizacije – kako tvrde – pripremile svojevrsnu preliminarnu optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika u kojoj se navodi da je on, navodno, odobrio praksu torture, u slučajevima kada se trebalo ispitivati uhićene osumnjičenike za terorizam, koji su bili u rukama američkih vlasti.

Posebno se navodi korištenje prakse takozvanog waterboardinga, odnosno simuliranog utapljanja. Administracija predsjednika Busha tvrdila je da ova istražna metoda ne potpada pod međunarodnu definiciju torture.

U vezi optužbi protiv Georgea Busha, Amnesty International je zatražio od vlade Švicarske da pokrene istragu protiv njega.

Predsjednik George Bush trebao je ovaj tjedan govoriti na jednom skupu u Genevi, no njegovo je gostovanje otkazano iz sigurnosnih razloga.

Amnesty International tvrdi da nedavno objavljeni Bushevi memoari, kao i brojni medijski nastupi, sadrže 'priznanja o osobnoj umiješanosti u kaznena djela, kako ih definira međunarodno pravo'.

XS
SM
MD
LG