Linkovi

Međunarodna organizacija rada: prisiljavanje djece na rad još uvijek veliki problem


Međunarodna organizacija rada: prisiljavanje djece na rad još uvijek veliki problem
Međunarodna organizacija rada: prisiljavanje djece na rad još uvijek veliki problem

Međunarodna organizacija rada navodi da je više od polovine svjetske populacije djece od 215 milijuna prisiljeno na obavljanje opasnih poslova

Novo izvješće Međunarodne organizacije rada upozorava na činjenicu da se vrlo veliki broj djece i dalje prisiljava na rad, što ponekad uključuje i poslove koji bi mogli biti opasni. Povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, ova organizacija pozvala je na poduzimanje hitnih mjera za zaustavljanje takve prakse.

Međunarodna organizacija rada navodi da je više od polovine svjetske populacije djece od 215 milijuna prisiljeno na obavljanje opasnih poslova. Svakoga dana negdje u svijetu – stoji u izvješću ove organizacije – dijete prisiljeno na rad doživi povredu ili nesreću na poslu, bolest ili psihološku traumu. Najopasniji poslovi, navodi se u izvješću, obavljaju se u sektoru poljoprivrede, ribarstva, domaćih usluga, rudarstva i kamenoloma, te na ulicama i u uslužnom sektoru. Autorica izvješća Constance Thomas opisuje brutalne i opasne uvjete u kojima rade djeca, a koji dovode u opasnost njihovo zdravlje, kao i njihov moralni i psihološki razvitak:

"Radi se o svakoj vrsti eksploatacije: fizičkoj, psihološkoj, seksualnoj, nošenju velikog tereta i izlaganju kemikalijama te dugim radnim danima, repetitivnim poslovima i radu u izolaciji. Djeci je potrebna stimulacija – intelektualna i društvena, a ako ih se izolira i ako im se nametnu zatupljujući poslovi koji su uvijek isti, to će kočiti njihov razvoj."

Ovo izvješće navodi da se djecu upošljava na opasnim poslovima ne samo u zemljama u razvoju, već svugdje u svijetu, čak i u industrijski razvijenim zemljama. Dokazi iz Sjedinjenih Država i Europe pokazuju da su dječaci i djevojčice vrlo skloni nesrećama na radu. Prema podacima u izvješću, najviše djece koja rade na opasnim poslovima je na području Azije i Tihog oceana. Međutim, taj je problem najizraženiji u supsaharskoj Africi, kaže stručnjak za dječji rad iz Međunarodne organizacije rada Frank Hagemann:

"Učestalost rada djece u opasnim uvjetima dvostruko je veća u supsaharskoj Africi nego u Aziji ili Latinskoj Americi. 15 posto sve afričke djece rade u teškim i opasnim uvjetima. To je zbog toga što se većinu djece zapošljava u poljoprivredi, koja obiluje potencijalno opasnim poslovima. Općenito, najviše ljudi u supsaharskoj Africi upošljava se u poljoprivredi, puno više nego u Aziji ili u Latinskoj Americi."

Unatoč ovoj turobnoj slici. Međunarodna organizacija rada ističe da je tijekom posljednjeg desetljeća postignut značajan napredak: gotovo trećina manje djevojčica i četvrtina manje dječaka sada radi u najgorim oblicima iskorištavanja dječje radne snage. Izvješće također navodi da je ukupan broj djece u dobi od pet do 17 godina koja su bila angažirana na potencijalno opasnim poslovima i uvjetima rada smanjen između 2004. i 2008. godine. Međutim, broj onih u dobi između 15 i 17 godina povećao se za 20 posto tijekom istog perioda: s 52 milijuna na 62 milijuna.

XS
SM
MD
LG