Linkovi

Među republikanskim pretendentima na Bijelu kuću, Perry najpopularniji


Guverner Teksasa Rick Perry
Guverner Teksasa Rick Perry

Guverner Teksasa sviđa se i vjerskim konzervativcima ali i tržišno orijentiranom krilu Republikanske stranke

U utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke sve je popularniji Rick Perry, guverner Texasa. On sada predvodi skupinu od osam kandidata od kojih svaki želi biti protivnik Baracku Obami, na predsjedničkim izborima u jesen sljedeće godine.

Najnovija anketa firme Gallup pokazuje da je guverner Texasa Rick Perry sada na čelu skupine republikanskih političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke. Njega podržava 29 posto anketiranih republikanskih pristaša, dok Mitta Romneya – bivšeg guvernera Massachusettsa – podržava 17 posto. Kongresnik iz Texasa Ron Paul je treći s podrškom od 13 posto dok je kongresnica iz Minnesote Michelle Bachmann na četvrtom mjestu – podržava je 10 posto republikanskih glasača.

Naglasak izborne kampanje Ricka Perryja je – ekonomija: "Jedan od šestorice radno sposobnih Amerikanaca nema stalni posao. Ta činjenica pokazuje da naša zemlje ne prolazi kroz nikakvu gospodarsku obnovu. Ta činjenica pokazuje da prolazimo kroz pravu ekonomsku katastrofu," govori Perry.

Rick Perry je sve popularniji, što pokazuje kratki razgovor s jednim bračnim parom u Južnoj Karolini. Muškarac kaže da je na internetu pročitao kratku biografiju guvernera Perryja i da misli da je on zanimljiv i karizmatičan političar. Njegova supruga kaže da bi Rick Perry vrlo lako mogao biti 'njihov kandidat' na izborima za predsjednika države u studenom sljedeće godine.

Dok Perryja više vole konzervativniji i pobožniji republikanci, Mitt Romney – donedavno najpopularniji republikanski aspirant na Bijelu kuću – kaže da je u utrci za predsjednika najvažnije njegovo poslovno iskustvo: "Moramo imati vladu kojoj će na čelu biti čovjek koji razumije kako funkcionira poslovni svijet. To mora biti čovjek koji zna kako se donose odluke, od porezne politike pa do međunarodne trgovine. I kako sve to utječe na nacionalnu politiku zapošljavanja."

Povjesničar američkih predsjedničkih izbornih kampanja Allan Lichtman, koji predaje na washingtonskom Sveučilištu American, kaže da njega ne iznenađuje popularnost Ricka Perryja: "Ovo će u konačnici biti utrka između Perryja i Romneya," smatra Lichtman.

Međutim prednost Ricka Perryja je u tome što se on – kako se čini - sviđa većem broju republikanaca, i vjerskim konzervativcima ali i tržišno orijentiranom krilu stranke.

"Na stranačkim izborima glasaju najkonzervativniji republikanski glasači. A Rick Perry je konzervativniji od Romneya. Perry je uz to bolji u izravnom kontaktu s građanima, a Romney je mormon – što vjerojatno smeta nekim evangelicima koji su važan dio izborne baze republikanaca. Prema tome, Romney ima razloga za zabrinutost," kaže Lichtman.

U ovom trenutku, Sarah Palin – bivša guvernerka Aljaske koja je na prošlim izborima bila dopredsjednički kandidat – nije i službeni kandidat za predsjednika države. Ona će u rujnu objaviti hoće li se natjecati za predsjedničku nominaciju. Ako bude, unutarstranačka bitka kod republikanaca mogla bi postati još neizvjesnija.

XS
SM
MD
LG