Linkovi

Među pretendentima na republikansku predsjedničku nominaciju trenutno nema favorita


Neki od republikanskih pretendenata na stranačku predsjedničku nominaciju
Neki od republikanskih pretendenata na stranačku predsjedničku nominaciju

Republikanska baza želi nekoga za koga može vjerovati da će poraziti predsjednika Obamu na izborima dogodine, a dosadašnji kandidati ne ulijevaju takvo povjerenje

Neki pretendenti na republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2012. godine počinju sve žešće kritizirati političke odluke predsjednika Baracka Obame uključujući i vanjsku politiku.

Premda je novi izborni ciklus za predsjedničke izbore u samom začetku, neki republikanci već su poduzeli korake ka kandidaturi, a još nekoliko to će učiniti u nadolazećim tjednima.

Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum objavio je formiranje odbora koji će ispitati njegove izglede u predsjedničkim izborima, a posjetio je i savezne države Iowu i New Hampshire koje će među prvima održati stranačke izbore. U govoru na temu vanjske politike, Santorum je kritizirao odluke administracije predsjednika Obame po pitanjima Libije, Irana i Venecuele.

Kao i brojni drugi konzervativci Santorum promiče teoriju „Američke izvanrednosti“ prema kojoj Sjedinjene Države imaju posebne vrijednosti kao zemlja te zbog toga trebaju imati jedinstvenu čelnu ulogu u svijetu: "Predsjednik koji ne razumije veličinu Amerike i američkog eksperimenta ne može pouzdano promicati njene interese. Ako on ne želi ili ne može preuzeti predvodničku ulogu tko će ga u svijetu slijediti?"

Još jedan republikanac koji se kreće ka objavi nominacije je kongresnik iz Teksasa Ron Paul. On se nadmetao za republikansku predsjedničku nominaciju 2004. godine te 1988., tada kao predstavnik Libertarijanske stranke. "Problem je da previše trošimo, imamo sustav u kojem mnogi polažu pravo na razne beneficije, zatim tu je vanjska politika te problemi s monetarnim sustavom," kaže Paul.

Pored Santoruma i Paula očekuje se da će i drugi republikanci uskoro formalno objaviti svoje kandidature, poput bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romnneya, bivšeg guvernera Minnesote Tima Pawlentyja, te kongresnice iz Minnesote Michele Bachmann. S druge strane, guverner Mississippija Haley Barbour razmatrao je mogućnost kandidature, ali je odustao.

Dopisnik Associated Pressa Mike Glover nebrojeno je puta pratio stranačke izbore u Iowi. On kaže da vrijeme istječe za one koji se žele kandidirati za izbore 2012. godine: "Do stranačkih izbora u Iowi ostalo je deset mjeseci i potrebno je imati organizacijsku strukturu na terenu. Ako želite voditi kampanju u Iowi sad je vrijeme. Nitko ne može uskočiti u posljednji trenutak osim nekoga s vrlo prepoznatljivim imenom poput Sarah Palin."

Bivša guvernerka Aljaske za sada nije iskazala veće zanimanje za uključivanje u utrku, no isto ne vrijedi i za milijardera Donalda Trumpa. Ankete pokazuju da je Trumpova popularnost među potencijalnim republikanskim predsjedničkim kandidatima porasla posljednjih tjedana nakon što je doveo u pitanje mjesto rođenja predsjednika Obame.

No, unatoč aktivnoj predizbornoj sceni, republikanski birači ne pokazuju veći entuzijazam za postojeće pretendente. Politički ekspert Mike Gloover kaže da republikanska baza želi nekoga za koga može vjerovati da će poraziti predsjednika Obamu na izborima dogodine, a da dosadašnji kandidati ne ulijevaju takvo povjerenje: "Za dosta republikanaca teško je povjerovati da bi mogli poraziti Baracka Obamu na izborima. Mislim da republikanci željno očekuju nekoga s političkim utjecajem, novcem i prepoznatljivim imenom. Neki misle da je Donald Trump za sada najbliži tome."

Ankete sugeriraju da među pretendentima na republikansku predsjedničku nominaciju trenutno nema favorita. Posljednje istraživanje javnog mnijenja sugerira da su Mitt Romney, Donald Trump i bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee u vodstvu, a slijede Sarah Palin i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma New Gingrich. Poput Sarah Palin, ni Mike Huckabee nije pokazao veće zanimanje za uključivanje u predsjedničku utrku.

XS
SM
MD
LG