Linkovi

Godišnjica pokreta MeToo: Još dugačak put do trenutka kada će žene biti slobodne i bez straha


Prije godinu dana New York Times je objelodanio priču sa detaljima navoda o seksualnom zlostavljanju od strane holivudskog mogula Harveya Weinsteina i zlostavljanju žena sa kojima je radio. Od tada se čitav niz žena iz svih sfera života uključio sa osobnim pričama o zlostavljanju i napadima, što je preraslo u čitav pokret poznat po Twitter hashtagu MeToo. Godinu dana nakon što je taj pokret postao dio javne svijesti, naša novinarka Dora Mekouar istražuje da li je pokret doveo do trajnih promjena.

Skoro svaki četvrti muškarac vjeruje da im uposlenice duguju seksualnu uslugu, navodi se u nedavnom istraživanju organizacije CARE, obavljenom u osam zemalja.

U Egiptu je taj procenat čak 62%, u Sjedinjenim državama je niži, ali tu govorimo o svakom osmom muškarcu koji ima takav stav čak i u ovoj godini. Stoga možemo zaključiti da je to stvarno globalan problem, kaže Rachael Leman.

Pokret MeToo dovodi promjena u korporativnom svijetu, kaže konsultantica Davia Temin. Ona dodaje da su ulagači nisu voljni investirati novac u poslove sa neriješenim situacijama u vezi pokreta MeToo.

Vjerujem da korporacijski odbori postaju sve odgovorniji. Jedan razlog je jer imaju više žena kao članica odbora. A drugi razlog je jer su svjesni reputacijskog rizika, a također imaju i novije članove odbora, raznolikije, a raznolikost podrazumijeva veće mogućnosti da radimo pravu stvar, kaze Teminova.

Nakon decembra 2015, Teminova je pratila podatke o ljudima visokog profila optuženim za seksualno zlostavljanje ili nešto gore od toga. Do danas su se na toj listi našla 723 imena. Pokret MeToo možda također podstiče i političku promjenu. Žene kandidatkinje se u rekordnim brojevima natječu za kongres, guvernerska mjesta i zakonodavna tijela na predstojećim novembarskim izborima.

Smatram da MeToo stvara i doprinosi okruženju u kojem u pitanje dovodimo nedostatak balansa moći, osobito između muškaraca i žena, i ako se na to fokusirate i to naglasite u svim našim institucijama, ono što počinjete viđati je da žene nisu u poziciji na kojoj imaju moć da donose važne odluke, kaže Kelly Dittmar.

Neki Amerikanci kažu da je pokret doveo do razlike.

Definitivno je utjecao na način na kojeg želim podučiti moju kćerku kako da reagira u određenim situacijama, kaže Teresa Brandt.

Više sam svjestan toga koliko je to prevladavajuće u društvu i to mi je otvorilo oči, zaista je šokantno, kaže Eric Vincent.

Mislim da je to dobro za društvo, jer podiže svijest o stvarima koje su u prošlosti bile skrivene, kaže Abby Butikofer.

Pokret MeToo je također važan za žene u cijelom svijetu koje se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nasiljem.

Žene se svugdje suočavaju sa tim problemima, a nasilje, nejednakost i krajnje siromaštvo samo pogoršavaju sve te probleme, kaže Rachael Leman.

Organizacija CARE na terenu traži rješenja. Primjer je Egipat gdje organizacija obučava vozače auto rikši kako bi se njihova vozila učinila bezbjednim za žene.

Da li je pokret MeToo održiv na duže staze?

U nekom trenutku morate povući liniju kada ćete reći: To se zaustavlja ovdje i zaustavlja se sada. I mislim da smo tu već stigli, kaže Davia Temin.

Vjerujem da svaka žena ima svoj trenutak. Da li sam reagirala na način na koji sam željela? Nisam, jer sam se bojala. Da li bih isto reagirala i danas? Vjerovatno da, jer se i dalje bojim. Još uvijek postoje negativne reakcije, kaže Hiba Cheetanny.

Što samo nagovještava da još uvijek postoji dugačak put do trenutka kada će se žene osjećati slobodnim i kada se neće pribojavati da dignu svoj glas.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG