Linkovi

Meteorolozi: Kaliforniju čekaju oblilne kiše i gust snijeg


Ekipe čiste sneg na vrhu Echo, u gradu South Lake Tahoe, u Kaliforniji, 31. decembra 2022.
Ekipe čiste sneg na vrhu Echo, u gradu South Lake Tahoe, u Kaliforniji, 31. decembra 2022.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopštila je u ponedjeljak da savjetuje stanovnike u nekim dijelovima Kalifornije da se pripreme za "dvije velike epizode snažne kiše i obilnog planinskog snijega" za koje se očekuje da će "brzo uticati na Kaliforniju u narednih nekoliko dana".

Služba je dodala i da ovu prognozu vlažnog vremena dodatno komplikuju "energična i vlažna parada ciklona koji su usmjereni direktno na Kaliforniju".

Obilne padavine očekuju se u centralnoj Kaliforniji sa ukupnom količinom u ponedjeljak od 7 do 13 centimetara u blizini obale, rekli su meteorolozi.

U utorak će padavina biti manje, što će uticati na lokacije južnije u južnoj Kaliforniji.

Obilne padavine, rekli su meteorolozi, "dovešće do dodatnih slučajeva poplava", uključujući "brzo podizanje vode, klizišta i potencijal za velike poplave rijeka".

U međuvremenu, Sierra Nevada će verovatno imati "gust snijeg koji prelazi 2 metra na višim nadmorskim visinama prije nego što snježne padavine prestanu u srijedu ujutro".

NWS je upozorila da bi jak snijeg koji se očekuje u Sierra Nevadi mogao da učini putovanje "povremeno veoma opasnim do nemogućim".

Obilne snježne padavine bi takođe mogle da "povećaju opasnost od lavina i naprezanja infrastrukture", upozorio je NWS.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG