Linkovi

Meteorolozi: Florence se približava istočnoj obali SAD kao veliki urgan


Uragan Florence
Uragan Florence

Prognostičari navode da uragan Florence brzo prikuplja snagu dok se uvija preko zapadnog Atlantskog okeana i dok postaje sve izglednije da će do istočne obale SAD stići kao velika oluja, kasnije ove nedjelje.

Nacionalni centar za uragane (NHC) očekuje da će Florence proći između Bermuda i Bahama u utorak i srijedu i da će nakon toga prići američkim državama Sjeverna Karolina i Južna Karolina kasno u četvrtak ili rano u petak.

Dok ne stigne do kopna SAD, prema tvrdnjama NHC, Florence će ojačati do stepena "ektremno jakog velikog uragana".

Prognostičari su rekli u ponedjeljak da očekuju da Florence postane veliki uragan "vrlo brzo", što znači da bi mogao biti registrovan kao kategorija 3 na skali Safir-Simpson koja služi za opisivanje snage uragana.

Do ponedjeljka ujutro, oluja je proizvodila vjetrove brze do 165 kilometara na čas, što joj je donijelo jačinu kategoije 2.

Virginja, Sjeverna i Južna Karolina već su proglasile vanredno stanje i vlasti ka sjeveru sve do New Jerseyja savjetuju ljude duž obale da preduzmu mjere opreza, uključujući i pripremu za eventualne teške poplavne kiše i duboko u kopnu.

U isto vrijeme kada se očekuje da Florence stigne do obale, predviđa se da će se druga oluja, uragan Isaac, premještati preko Malih Antila i istočnog Karipskog mora.

Isaac je manji i slabiji od Florence. NHC očekuje da će opasti do nivoa tropske oluje do petka i subote, kada se bude primakao blizu Portorika i Dominikanske Republike.

Treća oluja na Atlantiku, uragan Helena, ne bi trebalo da stigne do obale u narednim danima i pomera se ka severu, peko okeana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG