Linkovi

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih


Logo kompanije META (Foto: Lionel BONAVENTURE / AFP)
Logo kompanije META (Foto: Lionel BONAVENTURE / AFP)

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi u tužbi - doprinose krizi mentalnog zdravlja kod mladih, kroz zavisnost koju izazivaju njihove platforme za društvene mreže.

U tužbi podnijetoj federalnom sudu u Ouklendu, 33 države - među kojima su Kalifornija i Ilinois - navele su da je Meta više puta obmanula javnost kada je riječ o tome koliko su opasne njene platforme te da je svjesno podsticala mlađu djecu i tinejdžere na kompulsivnu upotrebu društvenih mreža koja izaziva zavisnost.

"Istraživanje je pokazalo da se upotreba Metinih platformi za društvene mreže povezuje sa depresijom, anksioznošću, nesanicom, poremećajima u obrazovanju i svakodnevnom životu mladih, kao i sa mnogim drugim negativnim ishodima", ističe se u tužbi.

"Meta je koristila moćne tehnologije bez presedana da privuče i na kraju uhvati u zamku mlade i tinejdžere. Motiv je profit", navodi se u tužbi u kojoj se, između ostalog, traže značajne civilne kazne.

Iz Mete, u čijem vlasništvu je i Facebook, saopšteno je da se ta kompanije brine o bezbjednosti tinejdžera na internetu.

"Razočarani smo što su se državni tužioci odlučili na taj potez umjesto da produktivno sarađuju sa kompanijama širom sektora da bi se utvrdili jasni standardi, prilagođeni uzrastu, za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste", navodi se u reagovanju Mete.

Kompanija se našla u središtu pažnje javnosti nakon što su 2021. objavljena dokumenta u kojima se navodi da je Meta imala podatke o tome da Instagram izaziva zavisnost i pogoršava mentalne probleme kod nekih tinejdžerki koji su povezani sa njihovim fizičkim izgledom.

U tužbi se tvrdi da Meta želi da osigura da mladi provode što je više vremena moguće na društvenim mrežama uprkos tome što zna da tinejdžeri imaju potrebu da budu prihvaćeni kroz "lajkove" drugih korisnika. Meta je obmanjivala javnost kada je negirala da njene platforme mogu da budu štetne po mentalno zdravlje, ističe se u tužbi.

"Meta nanosi štetu našoj djeci i tinejdžerima i podstiče zavisnost da bi povećala profit", rekao je državni tužilac Kalifornije Rob Bonta.

U tužbi se navodi i da je Meta prekršila zakon kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o djeci mlađoj od 13 godina.

Državni tužioci Nju Hempšira i prijestonice Vašington podnijeli su sličnu tužbu pred lokalnim sudovima, a na sličan potez odlučilo se još sedam država.

Protiv Mete, čije sjedište je u Menlo Parku u Kaliforniji, kao i protiv drugih društvenih mreža već su podignute stotine tužbi u ime djece i školskih okruga, u kojima se iznose slične tvrdnje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG