Linkovi

Meta će morati da traži saglasnost korisnika u EU da im plasira reklame


Logo kompanije Meta u čijem je vlasništvu Facebook
Logo kompanije Meta u čijem je vlasništvu Facebook

Kompanija Meta saopštila je da će korisnicima koji se nalaze u Evropskoj uniji tražiti saglasnost prije nego što im plasira reklame na svojim mrežama, uključujući i Facebook, u skladu sa pritiskom koji su izvršili evropski regulatori.

Navedeno je da su promjene u skladu sa potrebama regulacije koje se sve više mijenjaju, i nakon oštre borbe sa Komisijom za zaštitu podataka Irske iz koje Meta vodi svoje poslove u Evropi.

Evropska regulatorna tijela su u januaru odbacila prethodni pravni osnov - "legitimni interes", kojim je Meta pravdala korištenje ličnih podataka kako bi ciljano slala reklame.

U ovom momentu, korisnici koji dolaze na Instagram i Facebook imaju podešeno da Meta ima dozvolu, čime se njihovi podaci koriste kako bi se stvorile milijarde dolara od reklama.

"Danas objavljujemo svoju namjeru da izmijenimo pravni osnov koji smo koristili da obradimo podatke za ciljano oglašavanje za ljude u EU, Evropskoj ekonomskoj zajednici i Švajcarskoj, iz 'legitiman intreres' u 'saglasnost'", navela je Meta u blogu.

Dodaje da će u narednim mjesecima objaviti više informacija, dok bude "konstruktivno sarađivala" sa regulatornim tijelima.

"Neće se odmah osjetiti posljedice po naš servis u regionu. Čim ova promjena bude uslijedila, reklamni odjel agencije će i dalje moći da vode personalizovane kampanje kako bi došle do potencijalnih kupaca i širile posao", navodi Meta.

Metu i ostale američke velike tehnološke kompanije pogodile su ogromne kazne u EU zbog poslovne prakse i morale su da počnu da pošuju stroga pravila privatnosti evropskog bloka.

XS
SM
MD
LG