Linkovi

Colorado: Spektakularne nastambe uklesane u litice stare 800 godina


Palata na litici drevnog naroda Pueblo, Mesa Verde, Colorado
Palata na litici drevnog naroda Pueblo, Mesa Verde, Colorado

Nakon zadivljujuće prirode New Mexica, putnik po nacionalnim parkovima Mikah Meyer se uputio na sjever u saveznu državu Colorado, gdje je naišao na nove prirodne ljepote, kao I čuda koja je napravila ljudska ruka. Njegova prva stanica je bio nacionalni park Mesa Verde u jugozapadnom dijelu te savezne države, gdje se nalaze najveće I najpoznatije nastambe u stijenama u Sjevernoj Americi.

Nastambe uklesane u litice u Novom Meksiku, nazvane Gila, su zadivljujuće. Ali kako je putnik Mikah Meyer uskoro otkrio, nastambe u liticama Mesa Verde u Coloradu su nešto sasvim drugo.

One su 10 puta veće od onih u planinama Gila. Tu je toliko mnogo ostataka do kojih možete doći pješke, I koje možete obići, to je skoro kao nastambe uklesane u liticama, pa još na kvadrat, kaže Mikah.

To mjesto je nekada bio dom drevnom narodu Pueblo koji je izgradio cijela sela unutar Mese Verde, prije hiljadu I po godina. Njihova kultura se protezala na ono što je danas poznato kao Četiri ugla, dio sjedinjenih država gdje se sastaju četiri savezne države, Colorado, New Mexico, Arizona I Utah.

Skrivena u litici od pješčanog kamena, kuća sa balkonom nudi posjetiteljima ambicioznu turu po litici. Uz čuvare parka, posjetitelji se moraju popeti uz ljestve visoke 10 metara I provući kroz tunel kako bi stigli do glavnih prostorija. Ali nagrada je pogled izbliza ove masivne strukture, a to je 40 soba I dvije drevne kive, što su kružne strukture koje su se obično koristile za vjerska I društvena okupljanja.

Mislim da mnogi posjetitelji koji ovdje dođu I prvi put vide nastambe u liticama, pomisle da je to nemoguće mjesto za život. Ali čim se popenjete uz ljestve I dođete na sjeverni trg, onda vam sve postane jasno. Pogledate te divne zidove koji još uvijek imaju sloj boje I balkone I pomislite, pa I ja bih to mogao uraditi, ovo je zaista udobno mjesto, kaže vodič u parku.

S obzirom da su nastambe na ivici litice, posjetitelji imaju veličanstven pogled na okolinu.

Možete otići na vrh odakle se pruža spektakularan pogled od 360 stepeni na planinu Shiprock u New Mexicu, doline I planine Colorada, I planine sa snježnim vrhovima na istoku, kaže Mikah.

Uz kuću balkon, posjetitelji također mogu obići Long House, drugu po veličini nastambu na litici u tom parku, I onu koja nudi najveću avanturu. Dvosatna tura uz vodiča uključuje hodanje od 3.6 kilometara I penjanje uz dvoje ljestve.

Palata na litici je najveća nastamba u stijenama u Sjevernoj Americi. Ima 150 soba I 21 kive, I ljudi kažu da izgleda kao cijeli grad. Posjetitelje koji se spuštaju niz usku stazu I penju uz ljestve visoke 3 metra, dočekuje spektakularan pogled na drevnu arhitekturu.

Pogledate svaki posebno izrađeni kameni blok koji je napravljen prije 800 godina I shvatite koliko su vremena I energije pripadnici naroda Pueblo uložili u takve gradove, kaže čuvar parka.

Nastambe u liticama je narod Pueblo napustio do 1300 te godine, ali one I dalje privlače toliko mnogo turista, kao što je Mikah Meyer, koji I 800 godina poslije još uvijek traže prizore ljepote I istorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG