Linkovi

Colorado: Spektakularne nastambe uklesane u litice stare 800 godina


Palata na litici drevnog naroda Pueblo, Mesa Verde, Colorado

Nakon zadivljujuće prirode New Mexica, putnik po nacionalnim parkovima Mikah Meyer se uputio na sjever u saveznu državu Colorado, gdje je naišao na nove prirodne ljepote, kao I čuda koja je napravila ljudska ruka. Njegova prva stanica je bio nacionalni park Mesa Verde u jugozapadnom dijelu te savezne države, gdje se nalaze najveće I najpoznatije nastambe u stijenama u Sjevernoj Americi.

Nastambe uklesane u litice u Novom Meksiku, nazvane Gila, su zadivljujuće. Ali kako je putnik Mikah Meyer uskoro otkrio, nastambe u liticama Mesa Verde u Coloradu su nešto sasvim drugo.

One su 10 puta veće od onih u planinama Gila. Tu je toliko mnogo ostataka do kojih možete doći pješke, I koje možete obići, to je skoro kao nastambe uklesane u liticama, pa još na kvadrat, kaže Mikah.

To mjesto je nekada bio dom drevnom narodu Pueblo koji je izgradio cijela sela unutar Mese Verde, prije hiljadu I po godina. Njihova kultura se protezala na ono što je danas poznato kao Četiri ugla, dio sjedinjenih država gdje se sastaju četiri savezne države, Colorado, New Mexico, Arizona I Utah.

Skrivena u litici od pješčanog kamena, kuća sa balkonom nudi posjetiteljima ambicioznu turu po litici. Uz čuvare parka, posjetitelji se moraju popeti uz ljestve visoke 10 metara I provući kroz tunel kako bi stigli do glavnih prostorija. Ali nagrada je pogled izbliza ove masivne strukture, a to je 40 soba I dvije drevne kive, što su kružne strukture koje su se obično koristile za vjerska I društvena okupljanja.

Mislim da mnogi posjetitelji koji ovdje dođu I prvi put vide nastambe u liticama, pomisle da je to nemoguće mjesto za život. Ali čim se popenjete uz ljestve I dođete na sjeverni trg, onda vam sve postane jasno. Pogledate te divne zidove koji još uvijek imaju sloj boje I balkone I pomislite, pa I ja bih to mogao uraditi, ovo je zaista udobno mjesto, kaže vodič u parku.

S obzirom da su nastambe na ivici litice, posjetitelji imaju veličanstven pogled na okolinu.

Možete otići na vrh odakle se pruža spektakularan pogled od 360 stepeni na planinu Shiprock u New Mexicu, doline I planine Colorada, I planine sa snježnim vrhovima na istoku, kaže Mikah.

Uz kuću balkon, posjetitelji također mogu obići Long House, drugu po veličini nastambu na litici u tom parku, I onu koja nudi najveću avanturu. Dvosatna tura uz vodiča uključuje hodanje od 3.6 kilometara I penjanje uz dvoje ljestve.

Palata na litici je najveća nastamba u stijenama u Sjevernoj Americi. Ima 150 soba I 21 kive, I ljudi kažu da izgleda kao cijeli grad. Posjetitelje koji se spuštaju niz usku stazu I penju uz ljestve visoke 3 metra, dočekuje spektakularan pogled na drevnu arhitekturu.

Pogledate svaki posebno izrađeni kameni blok koji je napravljen prije 800 godina I shvatite koliko su vremena I energije pripadnici naroda Pueblo uložili u takve gradove, kaže čuvar parka.

Nastambe u liticama je narod Pueblo napustio do 1300 te godine, ali one I dalje privlače toliko mnogo turista, kao što je Mikah Meyer, koji I 800 godina poslije još uvijek traže prizore ljepote I istorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG