Linkovi

Meryl Streep - napokon još jedan Oscar?


Meryl Streep na premijeri filma "The Iron Lady" u New Yorku, 13.12.2011. (AP)
Meryl Streep na premijeri filma "The Iron Lady" u New Yorku, 13.12.2011. (AP)

Odgovor će se saznati u nedjelju, 26.2., na svečanoj dodjeli nagrada Oscar u Los Angelesu

Američka glumica Meryl Streep do sada je osvojila dva Oscara i 17 nominacija za tu nagradu. Panteonu veličanstvenih glumaca pridružila se zahvaljujući svojoj iznimnoj nadarenosti, visokoj radnoj etici i skromnosti. No, unatoč tome što je najnominiranija glumica u povijesti, Meryl Streep nije osvojila Oscara od 1982. godine. Ove godine nominirana je za glavnu ulogu u filmu The Iron Lady, u kojem tumači Margaret Thatcher, i smatraju je favoritom.

Meryl Streep nikad nije ustuknula pred kontroverznim ulogama. Kao Margaret Thatcher, još je jednom potvrdila svoje glumačke kvalitete. Svakom njenom gestom, intonacijom glasa - baš svime utjelovljava bivšu britansku premijerku. Uspjeh za ovu glumicu nije ništa novo, i on se nastavlja. 12. februara osvojila je nagradu BAFTA, Britanske akademije za film i televiziju, odnosno britanski ekvivalent Oscara.

Početkom decembra američki Kennedy Center nagradio ju je za životna postignuća na polju glume. Meryl Streep počela je glumiti u srednjoj školi. Murray Horwitz, dramski pisac i bivši direktor Američkog filmskog instituta, kaže da je na pozornici Meryl uvijek bila u svom elementu:

"Mislim da je ona najtalentiraniji glumac kojeg znam kad je u pitanju fizičko portretiranje. Zato ste je stvarno trebali pogledati na pozornici."

No, proslavila se tek na filmu. Prvu nominaciju za Oscara dobila je za ulogu u filmu "Lovac na jelene" iz 1978. godine. Igrala je Lindu, ženu radničke klase, pogođemi ratom u Vijetnamu.

Godinu dana kasnije, s Dustinom Hoffmanom glumila je u filmu "Kramer protiv Kramera," o obitelji skrhanoj razvodom. Ona je bila Joanna, majka koja ostavlja svog muža i dijete kako bi pronašla sebe. Za tu ulogu dobila je Oscara kao sporedna glumica. To joj je donijelo poštovanje i ugled među kolegama i u filmskom svijetu.

1982. godine Meryl Streep dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Sofijin izbor." U toj tragičnoj priči Streep glumi ženu koja je preživjela Holokaust.

Nakon toga, igrala je u brojnim filmovima, osvojivši nebrojene nagrade. Njen raspon emocija i intelekta priskrbio joj je uloge poput neobuzdane barunice u filmu "Moja Afrika," ekcentrične žene u filmu za djecu "Lemony Snicket," i 'zločeste' modistice Mirande Priestly u komediji "Đavo nosi Pradu."

Nakon modne ikone, postala je katolička časna sestra u drami "Sumnja," a potom legendarna kuharica i zagovornica francuske kuhinje Julia Child u filmu "Julie i Julia."

Dramski pisaci Murray Horwitz kaže da je talent Meryl Streep nedostiživ: svaki mišić, svaka gesta, svaki dah uvijek je savršeno pogođen... Stoga ne iznenađuje što je posljednja uloga Meryl Streep ona Margaret Thatcher - žena isto toliko snažna i čvrsta kao i sama glumica.

XS
SM
MD
LG