Linkovi

Senat potvrdio Merricka Garlanda za novog sekretara za pravosuđe


Merrick Garland
Merrick Garland

Američki Senat je ubjedljivom većinom glasao za potvrdu Merricka Garlanda, kandidata predsjednika Joea Bidena za novog sekretara za pravosuđe.

Sudija federalnog Apelacionog suda osvojio je podršku čak i najvišeg republikanca u Senatu - Mitcha McConnell​a - koji je odigrao ključnu ulogu u tome da se Garlandu uskrati mjesto u Vrhovnom sudu 2016. godine.

Senat je sa 70 prema 30 glasao za potvrdu Garlandove nominacije. Dvadeset od pedeset republikanaca u Senatu pridružili su se demokratama u podršci Garlandu.

68-godišnji Garland dolazi na položaj u vrijeme pojačane zabrinutosti zbog domaćeg terorizma. Preuzima Sekretarijat za pravosuđe koji je bivši republikanski predsjednik Donald Trump više puta pokušao da potčini svojoj volji. Bivši federalni tužilac takođe će naslijediti osjetljive istrage od kojih se jedna odnosi na Bidenovog sina Huntera.

"Glasam da potvrdim sudiju Garlanda zbog njegove dugogodišnje reputacije pravnog eksperta i ispravnog, otvorenog čovjeka", rekao je McConnell​ prije glasanja. "Njegova perspektiva lijevo od centra je u okvirima pravnog mainstreama."

Glasanje je, na određeni način, donijelo satisfakciju Garlandu. 2016. godine, Senat, koji su tada kontrolisali republikanci, odbio je da razmotri njegovu nominaciju za Vrhovni sud. Predložio ga je demokratski predsjednik Barack Obama, ali Senat je odbio čak i da glasa o njegovoj potvrdi. Time su republikanci predvođeni McConnell​om omogućili republikanskom predsjedniku Trumpu da 2017. da popuni to mjesto u Vrhovnom sudu konzervativnim sudijom.

Sekretarijat za pravosuđe u ovom trenutku vodi istrage o smrtonosnom upadu pristalica bivšeg predsjednika Trumpa u Kongres, 6. januara. Garland je napad nazvao "gnusnim" i obećao da će istraga biti jedan od njegovih prioriteta. Stotine ljudi su uhapšene u incidentu u kome su učestvovali pripadnici desničarskih ekstremnih grupa.

Lider većine u Senatu, demokrata Chuck Schumer, saopštio je da Garland "razumije da je posao sekretara za pravosuđe da štiti vladavinu zakona, za razliku od prethodnog sekretara, u administraciji predsjednika Trumpa, koji se suviše često potčinjavao njegovoj volji i ćudima, kada je to bilo protiv vladavine zakona".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG