Linkovi

Angela Merkel, žena godine


German Chancellor Angela Merkel

Američki magazin Time je njemačku kancelarku Angelu Merkel proglasio osobom 2015. godine, navodeći izmedjuostaloga izuzetno liderstvo koje je iskazala kada je u pitanju rat u Siriji, financijska kriza u Grčkoj, ekonomske nevolje u Evropskoj Uniji, kao i ruska intervencija u Ukrajini.

Uredništvo magazina kaže da je gospodja Merkel “poduzela akciju ” svaki puta kada se Evropa sučelila sa krizom.

Veliki dio svijeta je uključen u debatu o tome kako uravnotežiti bezbjednost, i potrebu za slobodama, kažu urednici magazina, dodajući da je Angela Merkel zatražila u tom smislu, i od svoje Njemačke, i cijelog svijeta da ne izgube vjeru u to da velike civilizacije grade mostove, ne zidove, a da se pobjede u ratovima odnose i na bojnom polju, ali i van njega.

Jedna od čelnica magazina Time , Nancy Gibbs, je danas napisala: ” Lideri se kušaju samo onda kada ljudi ne žele slijediti... a Merkelova je osigurala čvrsto , moralno liderstvo u svijetu u kojem danas upravo toga nema. "

Angela Merkel je prije deset godina postala prvi njemački kancelar - žena, i očigledan lider Evropske Unije danas.


Ona je kćerka luteranskog svećenika, rodjena u Hamburgu 1954, ali odrasla u Brandenburgu, sjeverno od Berlina, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Doktorirala je na Univerzitetu u Leipzigu kemiju i fiziku, i bila je predavač na Akademiji Nauka Istočne Njemačke do 1990. godine.

Merkel je ušla u političke vode nakon pada berlinskog zida , i 1989. postala liderom Kršćanske Demokratske Unije - CDU.

XS
SM
MD
LG