Linkovi

Angela Merkel, žena godine


German Chancellor Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel

Američki magazin Time je njemačku kancelarku Angelu Merkel proglasio osobom 2015. godine, navodeći izmedjuostaloga izuzetno liderstvo koje je iskazala kada je u pitanju rat u Siriji, financijska kriza u Grčkoj, ekonomske nevolje u Evropskoj Uniji, kao i ruska intervencija u Ukrajini.

Uredništvo magazina kaže da je gospodja Merkel “poduzela akciju ” svaki puta kada se Evropa sučelila sa krizom.

Veliki dio svijeta je uključen u debatu o tome kako uravnotežiti bezbjednost, i potrebu za slobodama, kažu urednici magazina, dodajući da je Angela Merkel zatražila u tom smislu, i od svoje Njemačke, i cijelog svijeta da ne izgube vjeru u to da velike civilizacije grade mostove, ne zidove, a da se pobjede u ratovima odnose i na bojnom polju, ali i van njega.

Jedna od čelnica magazina Time , Nancy Gibbs, je danas napisala: ” Lideri se kušaju samo onda kada ljudi ne žele slijediti... a Merkelova je osigurala čvrsto , moralno liderstvo u svijetu u kojem danas upravo toga nema. "

Angela Merkel je prije deset godina postala prvi njemački kancelar - žena, i očigledan lider Evropske Unije danas.


Ona je kćerka luteranskog svećenika, rodjena u Hamburgu 1954, ali odrasla u Brandenburgu, sjeverno od Berlina, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Doktorirala je na Univerzitetu u Leipzigu kemiju i fiziku, i bila je predavač na Akademiji Nauka Istočne Njemačke do 1990. godine.

Merkel je ušla u političke vode nakon pada berlinskog zida , i 1989. postala liderom Kršćanske Demokratske Unije - CDU.

XS
SM
MD
LG