Linkovi

Merkel pozvala birače da glasaju za „stabilnu” Njemačku


Angela Merkel
Angela Merkel

U obraćanju svojoj stranci u posljednjim satima predizborne kampanje, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da izaberu Armina Lascheta za njenog nasljednika radi stabilnosti Njemačke. 

„Da bi Njemačka ostala stabilna, Armin Laschet mora biti kancelar, a CDU i CSU moraju biti najjača snaga”, rekla je Merkel.

Šezdesetogodišnji Laschet kandidat Merkeline CDU-CSU alijanse zaostaje za protukandidatom socijaldemokrata Olafom Scholzom u utrci za kancelara.

Prema posljednjim rezultatima anketa Scholzov SDP ima 25 posto, dok Laschetovi konzervativci imaju 22 posto.

U utrci za glasove Scholz, aktuelni njemački ministar finansija, rekao je da je vrijeme za „novi početak Njemačke” nakon 16 godina sa Merkel na vrhu.

„Potrebna nam je promijena vlade i želimo vladu koju vodi SDP”, dodao je.

Oko 60,4 miliona Nijemaca ima priliku izaći na izbore u nedelju, i kako piše AFP, većina birača ima klimatske promjene među prioritetima.

Mlađi glasači koji se zalažu za Zelene čine 15 posto biračkog tijela, dok stariji od 60 godina čine 38 posto.

Sve tri vodeće stranke kažu da namjeravaju provesti program zaštite klime ukoliko budu izabrani, dok Zeleni imaju najambiciozniji paket mjera.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG