Linkovi

Njemačka se oprašta od Angele Merkel


Poslije 16 godina političke karijere njemačka kancelarka se povlači iz politike (Foto: Reuters/Michael Sohn/Pool)
Poslije 16 godina političke karijere njemačka kancelarka se povlači iz politike (Foto: Reuters/Michael Sohn/Pool)

Poslije 16 godina Njemačka se priprema da se oprosti od kancelarke Angele Merkel, koja se povlači poslije izbora zakazanih za nedjelju. Merkel je bila prva žena kancelarka Njemačke i prvi lider koji je odrastao u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Politička karijera Angele Merkel počela je tokom pada Gvozdene zavjese u Evropi. Poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, postavljena je na funkciju ministrice za pitanja žena i omladine. Postala je lider hrišćanskih demokrata 2000. godine i ostvarila tijesnu pobjedu na izborima 2005. Suočila se sa svojom prvom velikom krizom samo tri godine kasnije: globalnim finansijskim krahom. Tokom kraha njemačkih banaka, nastojala je da smiri tenzije.

„Mi kažemo štedišama da su njihovi depoziti bezbjedni, a njemačka vlada stoji iza toga”, govorila je tada ona.

Bankarska kriza pretvorila se u dužničku krizu Eurozone, a Merkel nije bila voljna da podrži Eurozonu. Ona je postala predmet mržnje u Grčkoj, koja je sprovela velike mjere štednje. Evropa je posrnula, ali je euro preživio.

Prema riječima Nica Friedla​, izvještača Suddeutsche Zeitunga, Merkel je poznata kao „krizna kancelarka” jer je morala da prevaziđe nekoliko globalnih kriza tokom svog mandata.

„Ne samo kriza u Njemačkoj, već i unutar Evropske unije, i sa transatlantskim partnerima, kao i sa Kinom i Rusijom”, naglašava Friedl.

Ruska invazija na Ukrajinu 2014. donijela je sukob u Evropu. Merkel je održala dijalog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako kaže Ursula Weidenfeld​, autorica biografije Angele Merkel, stil njemačke kancelarke je bio da razgovara, razgovara i razgovara, čak i sa Kinom, čak i sa Rusijom.

Najveći izazov za nju došao je sa migrantskom krizom 2015. godine. Ona je odbila da zatvori granice Njemačke dok su se izbjeglice i migranti stilazi u Evropu. Više od milion migranata stiglo je u Njemačku, mnogi bježeći od rata u Siriji. To je izazvalo žestoku reakciju. Merkel se nije izvinjavala, nije ustuknula.

„Ako moramo da počnemo da se izvinjavamo zbog pokazivanja prijateljskog lica u kriznim vremenima, onda ovo nije moja zemlja”, rekla je tada.

Šest godina kasnije, Merkelova kaže da se ne kaje.

„Ona je vjerovala da te ljude treba tretirati na odgovarajući način, da ne treba da budu zaglavljeni iza granica. Međutim, to je doprinijelo da se Evropa podijeli prije nego da se ona ujedini. Pitanje kako bi Unija trebalo da se nosi sa migracijama do danas nije riješeno”, kaže za Glas Amerike Nico Frirdl .

Godine 2016. je došao Brexit i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD. Transatlantski odnosi bili su vidno zategnuti.

„Kada je shvatila da neće uspjeti da nađe način da uspostavi konstruktivan odnos sa tim predsjednikom, samo se okrenula i sprijateljila sa njegovom kćerkom", ističe Weidenfeld.

Ko će pobijediti na njemačkim izborima i naslijediti Angelu Merkel?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Angela Merkel je često bila jedina žena među moćnim muškarcima. Upitana direktno 2017. godine da li je feministkinja, ona je rekla da ne želi da bude etiketirana. Ranije ovog mjeseca njen stav se promijenio.

„Danas sam više razmišljala o svom odgovoru i tako mogu da kažem da: 'Sve treba da budemo feministkinje'”, rekla je ona.

Sa pragmatizmom i odlučnošću, njene pristalice kažu da je Angela Merkel vodila Njemačku kroz brojne krize i obezbjedila stabilnost na Zapadu i u Evropi. Međutim, kritičari kažu da „krizna kancelarka” nije gledala u budućnost.

Kako kaže autorica njene biografije, Angela je „uvijek riješavala probleme i pitanja koja su bila na stolu. Međutim, u smislu ulaganja u otpornost i ulaganja u političke ciljeve koji su duži od dvije, tri ili četiri godine, poput klimatskih promjena, ona nije uradila dovoljno”.

Merkel je odrasla u mirnom gradu Templin sjeverno od Berlina, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj i još ima porodicu u tom gradu. Gradonačelnik Templina, Detlef Tabbert kaže da ona odražava lokalni karakter.

Njena tiha pribranost, njena pragmatična priroda i ono što takođe vidite u njoj je ta pruska istrajnost da, kada nešto započnete, to i završite”, dodaje on.

Za Njemačku, za Evropu, to je kraj jedne ere. Za Angelu Merkel - vjerovatno početak nečeg novog.

XS
SM
MD
LG