Linkovi

Libija, gospodarstvo i Srednji istok - glavne teme razgovora Obama-Merkel


Libija, gospodarstvo i Srednji istok - glavne teme razgovora Obama-Merkel
Libija, gospodarstvo i Srednji istok - glavne teme razgovora Obama-Merkel

Predsjednik Barack Obama izjavio da je samo "pitanje vremena" kad će Moamer Gadafi napustiti vlast

Predsjednik Barack Obama izjavio da je samo "pitanje vremena" kad će Moamer Gadafi napustiti vlast. Ovo je američki predsjednik izjavio u Bijeloj kući zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Dodao je da su se on i njemačka kancelarka jasno složili oko toga da Gadafi mora odstupiti i vlast predati libijskom narodu. Barack Obama je rekao da je misija NATO saveza u Libiji učinila "značajni" napredak i ostvarila svoj cilj zaštite civila od "potencijalnog krvoprolića" Gadafijevih snaga. Njemačka ne podržava operacije NATO-a u Libiji, međutim, predsjednik Obama je rekao da je njemačko upućivanje dodatnih resursa i osoblja u Afganistan omogućilo drugim članicama NATO saveza da pojačaju sudjelovanje u libijskoj misiji.

Američki predsjednik i kancelarka Merkel također su u Bijeloj kući vodili razgovore o širokom spektru pitanja – od ekonomske politike do Afganistana i mirovnog procesa na Srednjem istoku. Dvoje čelnika također se složilo da iranski nuklearni program i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost i da toj zemlji prijete dodatne sankcije, ukoliko nastavi ignorirati svoje međunarodne obveze. Postignut je i sporazum da se europska dužnička kriza mora ograničiti. Razgovori su vođeni i o podrški političkim i ekonomskim reformama na Srednjem istoku, sjevernoj Africi, posebno Tunisu i Egiptu.

Kancelarka Merkel je izjavila kako Sjedinjene Države i Njemačke dijele iste vrijednosti koje su "demokracija i sloboda, vladavina zakona i univerzalnost ljudskih prava". Gospođa Merkel je istaknula nekoliko područja zajedničkog interesa i suradnje, uključujući mirni i stabilni Afganistan, sprječavanje Irana da se dokupa nuklearnog oružja, rješenje globalne ekonomske krize i podrška – kako je rekla – "borbi za slobodu" u sjevernoj Africi. Do posjeta njemačke kancelarke Sjedinjenim Državama dolazi u trenutku kad u njenoj zemlji vlada epidemija bakterije E. coli od koje su dosad umrle najmanje 22 osobe, a 2 tisuće i dvjesto ih je oboljelo.

XS
SM
MD
LG