Linkovi

Merkel na oproštajnoj svečanosti: Ne tolerišite mržnju


Arhiv - Angela Merkel
Arhiv - Angela Merkel

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak veče Nijemce da se suprostave mržnji.

"Naša demokratija živi zbog činjenice da gdje god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje nečijih interesa, tolerancija nas demokrata mora da ima granicu", poručila je Merkel u Berlinu na oproštajnoj ceremoniji na kojoj su prisustvovali svi pripadnici političke elite osim radikalno desne Alternative za Njemačku koja nije pozvana, prenosi AP.

Ceremonija je zbog pandemije korona virusa održana u Ministarstvu odbrane Njemačke, a vojni orkestar je u čast kancelarke odsvirao tri pjesme po njenom izboru.

Prva pjesma bila je "You Forgot the Color Film" iz 1974. koju izvodi njemačka punk pjevačica Nina Hagen. U pjesmi se govori o jadikovkama mlade žene da njen dečko nije uspio da je fotografiše u boji na njihovom odmoru na plaži.

Hagenova je, kao i Merkelova odrasla u Istočnoj Njemačkoj (DDR), uspjevši da emigrira 1976.

Merkelova je objasnila da je pejsma bila "vrhunac moje mladosti, za koju se zna da se odigrala u DDR-u".

„Igrom slučaja, (pjesma) je također smeštena u regionu koji je bio u mojoj bivšoj izbornoj jedinici" na Baltičkom moru, dodala je ona. "Kao takva, sve se uklapa", kazala je odlazeća njemačka kancelarka.

Druga pjesma je popularna šansona "It Shall Rain Red Roses for Me" koju izvodi njemački pevač Hildegard Knef, a treća je hrišćanska himna iz 18 vijeka "Holy God, we Praise thy Name".

Merkel je inače kćerka protestantskog sveštenika.

Ona će naredne nedjelje, kada socijaldemokrata Olaf Scholz položi zakletvu, otići sa mjesta kancelarke nakon 16 godina vladavine.

Njemu i novoj centrističko-levičarskoj vladi poželjela "sve najbolje, sreću i puno uspjeha".

Dugogodišnja liderka je također pozvala svoju publiku da "uvijek gleda na svijet i očima drugih" i da radi "sa radošću u svojim srcima".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG