Linkovi

Angela Merkel - prva njemačka kancelarka koja je posjetila ostatke koncentracionog logora Dachau


Mjesta kao što je memorijal tamo gdje je stajao koncentracioni kamp u Dachau su bolni podsjetnici, rekla je gospođa Merkel.

Angela Merkel je prva njemačka kancelarka koja je posjetila ostatke zloglasnog nacističkog koncentracionog logora Dachau.

Angela Merkel je juče položila vijenac na mjesto gdje je 43 hiljade ljudi ubijeno u periodu između 1933 i 1945 godine. U svom govoru, ona je rekla da je to zapravo upozorenje o opasnostima ravnodušnosti.

Sjećanje na njihovu sudbinu me još uvijek ispunjava dubokom tugom i sramom. U isto vrijeme, mjesta kao što je memorijal tamo gdje je stajao koncentracioni kamp u Dachau su bolni podsjetnici, rekla je gospođa Merkel.

Reakcije na posjetu, koja je došla u vrijeme kampanje za opće izbore koji će se održati 22 septembra, bile su podjeljene. Neki kritičari to smatraju dijelom kampanje, a ne istinskom komemoracijom, dok su drugi pozdravili posjetu Angele Merkel.

Nijedan kancelar do sada nije bio ovdje i mislim da je njena posjeta dobar znak. Zasigurno da je povezana sa izbornom kampanjom, ali to što je našla vrijeme da dođe ovdje je sasvim u redu, kaže Werner Mueller, 69-godišnji penzioner iz Minhena.

Angelu Merkel je u Dachau pozvao bivši zatvorenik, 93-godišnji Max Mannheimer, kojeg su iz koncentracionog kampa oslobodili američki vojnici 1945 godine.


Angela Merkel posjetila Dachau
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
XS
SM
MD
LG