Linkovi

Merkel: Brojni znakovi da je napadač imao desničarske, rasističke motive


Police guard the scenery in front of a restaurant in central Hanau, Germany Thursday, Feb. 20, 2020. German police say several people were shot to death in the city of Hanau on Wednesday evening. (AP Photo/Michael Probst)
Police guard the scenery in front of a restaurant in central Hanau, Germany Thursday, Feb. 20, 2020. German police say several people were shot to death in the city of Hanau on Wednesday evening. (AP Photo/Michael Probst)

Napadač koji je u srijedu navečer (19. februar) otvorio vatru na dva nargila bara u gradu Hanau na zapadu Njemačke, ubio je najmanje devet osoba, a nekoliko ljudi ranio, javila je policija, javlja AP, prenosi RSE.

Njemački mediji su objavili, a portal Klix prenio, da se među ubijenim nalazi i jedan 20-godišnji muškarac porijeklom iz BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za RSE su prvo izjavili da među žrtvama nema BH državljana, da bi nešto kasnije potvrdili da jedna od žrtava im BH državljanstvo. Ova informacija navodno je potvrđena generalnom konzulatu u Frankfurtu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako postoji sumnja da je napadač djelovao na osnovu rasističkih i desničarskih motiva.

"Trenutno postoje brojne naznake da je počinitelj imao rasističke, desničarske motive, iz mržnje prema ljudima druog porijekla, religije ili izgleda", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u četvrtak, dan nakon napada.

"Rasizam je otrov, mržnja je otrov, i ovaj otrov postoji u društvu i krivac je za previše zločina", dodala je njemačka kancelarka.

Napadač izvršio samoubistvo

Nakon potrage na osnovu automobila iskorištenog za bjekstvo, policija je pronašla još dvije mrtve osobe, osumnjičenog i njegovu majku.

Prema pisanju njemačkog Bilda, oba bara, koja su bila mjesto napada, posjećuju pretežno Kurdi, no ministar unutarnjih poslova savezne države Hesse, Peter Beuth, rekao je da, u ovom trenutku, on ne može reći ko su osobe koje su se nalazile u baru.

Savezni tužioci napad tretiraju kao terorizam, izjavio Beuth, dok zvaničnici ističu da postoje dokazi da je napadač bio krajnje desni ekstremista.

Beuth je rekao da je vlasnik automobila, koji je iskorišten za bjekstvo sa mjesta pucnjave, Nijemac star 43 godine iz ovog grada.

Ministar Beuth je izjavio da je automobil pronađen na adresi vlasnika i da su specijalne snage poslije ulaska pronašle dvije mrtve osobe - osumnjičenog i njegovu majku staru 72 godine.

Policija je ranije saopštila da je, prema raspoloživim informacijama, napadač pobjegao automobilom sa mjesta napada i izvršio samoubistvo kod svoje kuće.

"Mnoge žrtve pucnjave u njemačkom gradu Hanau su imigrantskog porijekla", navodi njemački magazin Focus na osnovu izvještaja novinske agencije dpa koja se pozvala na sigurnosne izvore.

Agencija DPA prenijela je da istražioci proučavaju video snimak koji je osumnjičeni objavio na internetu prije nekoliko dana, u kojem detaljno govori o teoriji zavjere u vezi sa zlostavljanjem djece u SAD-u.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da svi pružaju podršku stanovnicima Hanaua povodom ovog zločina.

"Duboko saučešće pogođenim porodicama, koje tuguju za svojim mrtvima. Nadamo se da će se ranjeni brzo oporaviti", saopštio je portparol Steffen Seibert.

"Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom", rekao je gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky za Bild.

Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG