Linkovi

BiH: Plan je da Mercator preuzme Konzum


Jedan od ranijih Mercatorovih marketa kojeg preuzeo Konzum
Jedan od ranijih Mercatorovih marketa kojeg preuzeo Konzum

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, kazao je danas da postoji mogućnost da slovenački Mercator preuzme Konzum u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i veleprodajni centar Velpro.

Povratak Mercatora u BiH proizilazi iz Akcionog plana koji se tiče rješavanja problema Agrokoru i firmama kćerkama u BiH, predstavljenog u Sarajevu.

Ramljak je kazao da bi Mercator trebao preuzeti zaposlenike Konzuma i Velpra, kao i dobavljače.

Napomenuo je da se radi o planu za koji još uvijek nije donesena konačna odluka.

Ramljak je planove iznio nakon sastanka sa državnim i entitetskim ministrima, te predstavnicima Agrokorovih preduzeća u BiH.

Prije nekoliko godina je Konzum je proširio svoje poslovanje u BiH preuzimanjem Mercatora.

Iz Vijeća ministara BiH je ranije saopćeno da je u Konzumu i drugim kompanijama Agrokora u BiH zaposleno oko 5.200 radnika i da se posluje sa oko 1.300 dobavljača.

Dugovanja Agrokovorih kompanija prema dobavljačima nakon tri mjeseca ove godine iznosila su 131 milion konvertbilnih maraka, dok nema dugovanja po osnovu poreza na dodanu vrijednost, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Mirko Šarović, ministar ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kazao da podržava plan kojeh je Ramljak danas predstavio.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG