Linkovi

Dr. Wayne Lindstrom: "Dječje traume i nedostatak brige i ljubavi vode ka mentalnim i fizičkim poremećajima"


U osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno je 26 osoba, najviše djece
U osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno je 26 osoba, najviše djece

U situacijama kada se roditelji ne mogu adekvatno brinuti za svoju djecu, potrebna je intervencija, kaže Dr. Lindstrom.

Predsjednik Obama je rekao da federalna vlada mora uraditi nešto smisleno kako bi spriječila pucnjave kao što je najnovija koja se desila u Newtownu u Connecticutu, u kojoj je ubijeno 26 osoba. Mentalno zdravlje nije utvrđeno kao faktor u toj pucnjavi, ali jeste bilo faktor u drugim sličnim pucnjavama koje su se desile u prošlosti. Doktor Wayne Lindstrom je predsjednik i izvršni direktor organizacije Mental Health America, grupe stare 104 godine, koja se zalaže za adekvatnu brigu za mentalno zdravlje. On kaže da američki sistem mentalnog zdravlja nema resurse niti kapacitet kako bi adekvatno udovoljio potrebama osoba sa mentalnim bolestima. U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike, Carol Pearson, on kaže da je taj sistem izfragmentiran, te da je briga za mentalno zdravlje odvojena od one za fizičko zdravlje, i da bi te dvije stvari zapravo trebale biti integrirane.

Doktor Wayne Lindstrom kaže da bi se više pažnje trebalo posvetiti ranom dobu kada se dječji osjećaj sigurnosti i bezbjednosti razvija. U situacijama kada se roditelji ne mogu adekvatno brinuti za svoju djecu, potrebna je intervencija, kaže on. Ta intervencija bi mogla biti kombinacija obiteljske pomoći, podrške zajednice, škola, kao i federalna i državna podrška. Nauka nagovještava da bi neki fizički, mentalni, kao i poremećaji u razvoju mogli biti povezani sa nedostatkom okruženja koje pruža bezbjednost.

Oduvijek smo bili toliko izfragmentirani u koordinaciji mentalnog zdravlja. Imamo sistem za dječje usluge, za poremećaje u razvoju, imamo sistem mentalnog zdravlja i fizičke medicine. I oni obično nisu povezani. A potrebno je da budu povezani, jer mnogi od problema djece i odraslih nisu odvojeni. Mnoga od te djece se po prvi put pojave kada dospiju u sudski sistem za adolescente, a ti bi se problemi morali identificirati mnogo, mnogo ranije, smatra doktor Lindstrom.

On kaže da djeca od rođenja do pete godine, neuropsihiloški postaju osobe koje razvijaju sisteme koji se prilagođavaju elementima koji donose stres. I ako ta djeca ne odrastaju u okruženju koje im pruža podršku, bezbjednost i ljubav, onda takva djeca skrenu sa normalne putanje.

Znamo da, kada su djeca izložena stalnim traumama i nelagodnim dječjim iskustvima, oslobađaju se neuropsihičke hemikalije koje su nam svima potrebne kada trebamo odgovoriti na opasnost i koje nas tjeraju da se borimo ili da bježimo. Ali kada te hemikalije konstantno bombardiraju malo dječje tijelo, to vodi ka hroničnoj upali za koju znamo da vodi čitavom nizu hroničnih bolesti. Imamo naučna istraživanja koja nagovještavaju da to vodi do autizma, depresije, bipolarnog poremećaja, reumatoidnog artritisa, alergija, astme, i mnogih drugih bolesti, kaže doktor Lindstrom.

On kaže da su se studije koje su se godinama provodile svodile na dvije stvari.

Jedna je da je dijete imalo barem jednu odraslu osobu tokom odrastanja koja ga je činila da se osjeća posebnim. To je nekada bio mentor, učitelj, baka ili deda, susjed. I druga je da je dijete imalo mogućnost da se uzdigne i uspije u nečemu. Ako dijete ima te dvije stvari u svom okruženju, onda većina djece zaista postane uspješna, kaže doktor Lindstrom.

On dodaje da upravo to treba učiniti prioritetom u sadašnjem društvu.
XS
SM
MD
LG