Linkovi

Memorijali za Navalnog u Beogradu i Novom Sadu


Cvijeće, svijeće i fotografije opozicionog lidera Alekseja Navalnog ispred Ambasade Rusije u Beogradu, 21. februar 2024.
Cvijeće, svijeće i fotografije opozicionog lidera Alekseja Navalnog ispred Ambasade Rusije u Beogradu, 21. februar 2024.

Cvijeće i svijeće za opozicionog lidera Alekseja Navalnog uslikane su 21. februara ispred ambasade Rusije u Beogradu i na centralnom trgu u Novom Sadu.

Fotografije "spontanog memorijala", uz slike i poruke povodom smrti najvećeg kritičara Kremlja, objavilo je Rusko demokratsko društvo, koje okuplja kritičare predsjednika Rusije Vladimira Putina i protivnike invazije na Ukrajinu.

Osnivač ovog udruženja Peter Nikitin rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da cvijeće, svijeće i poruke od 16. februara, kada je stigla vijest o smrti Navaljnog, ostavljaju građani koji se protive Putinovom režimu i ratu u Ukrajini.

"Navaljni je zaista bio narodni heroj, ovakvi spontani memorijali postoje širom Rusije i svijeta i ovo je opštenarodna tuga u kojoj učestvuje i dio ruskog naroda koji boravi u Srbiji", rekao je Nikitin.

U porukama ispisanim kredom na ruskom jeziku piše, pored ostalog, "Nećemo zaboraviti, ni oprostiti", "Ubili ste nadu", ali i "Alekseju, nećemo odustati".

Građani su počeli da ostavljaju cveće i sveće 16. februara kada ih se njih stotinu okupilo ispred ambasade Rusije u Beogradu, nakon što su ruske vlasti objavile da je Navaljni pronađen mrtav u zatvoru.

Okupljeni su tada prošetali centrom Beograda sa transparentima "Sloboda političkim zatvorenicima Rusije" i "Rusija će biti slobodna".

Nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusiju su napustile stotine hiljada ljudi koji se protive ratu i bježe od mobilizacije.

Na hiljade njih došlo je u Srbiju, pošto je ta zemlja među rijetkim evropskim državama koje nisu uvele vize građanima Rusije.

Koliko ih trenutno boravi u Srbiji, nema zvaničnih informacija.

Prema podacima od maja 2023, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo RSE, u Srbiji boravi skoro 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

Antiratni aktivisti su u Beogradu u protekle dvije godine organizovali niz protesta, a posljednji je bio pod parolom "Rusija bez Putina".

Na taj skup, koji se sa istom porukom održao u više od 100 gradova širom svijeta, pozvala je fondacija Alekseja Navalnog.

Zvanični Beograd nije prekinuo veze sa Kremljom i do danas se, uprkos pozivima Brisela, nije pridružio sankcijama Rusiji.

XS
SM
MD
LG