Linkovi

Melvilleov Moby Dick u Dallasu postavljen kao opera


Posada u lovu na kita, u operi Moby Dick
Posada u lovu na kita, u operi Moby Dick

Opera Moby Dick bit će iduće godine izvedena u Australiji, zatim u Calgaryju, u Kanadi, potom u San Diegu i San Franciscu, u Kaliforniji

Jedna nova opera, radjena prema klasiku americke knjizevnosti nailazi na veliko zanimanje i odobravanje u Dallasu, gdje je premijerno izvedena. Radi se o operi “Moby Dick,” prema epskoj pripovijesti Hermana Melvillea. Operni Moby Dick, medjutim, spaja musical stilove 19. i 20. stoljeca sa video efektima 21. stoljeca. Vise o toj adaptaciji lova kapetana Ahaba na velikog bijelog kita u prilogu Billa Zeeblea.

Veliki americki roman, cesto kazu za “Moby Dicka,” Hermana Melvillea. Pricu o kapetanu Ahabu, njegovoj zelji da se osveti velikom bijelom kitu koji je unistio njegov brod i odgrizao mu nogu. Tema Melvilleova romana, objavljenog 1851. godine, sukob je Dobra i Zla, ima, dakle, sve potrebne elemente dobre opere, stoga je i privukla skladatelja Jakea Heggieja. Kad se Dallas Opera njemu obratila za pisanje nove opere, Heggie je uvjerio njenog umjetnickog direktora da je upravo Melvilleov roman idealan za opernu adaptaciju. Heggie objasnjava: "Sjajna je pustolovna prica. U njoj je sadrzana prava ljudska drama i ima smisla da je ljudi pjevaju, emocije su ogromne, sukobi tako veliki i stvarni."

Kao i roman, tako i opera pocinje tiho – turobna glazba docarava nemirno more. Na mracnom nocnom nebu sjaj zvijezda. Njihove konstelacije, video-animacijom, poprimaju oblik plovidbenih puteva, pa plovidbenih karata, a onda oblik broda. Elaine McCarthy, nagradjivana za specijalne efekte u bodvejskim hitovima “Spamalot” i “Wicked,” ali i u operama, kaze da je svoje projekcije pokusala uskladiti s pricom: "Radi se o poetskom djelu. Da smo samo napravili brod na pozornici, iza kojega se nazire linija horizonta, nebo i voda, to bi cijelu pricu vizualno unistilo."

Na ovaj nacin, sama pozornica postaje paluba broda, s jarbolima, konopima za jarbole i jedra, harpunima. Jedno od doslovnijih tumacenja Ahabova je drvena noga. Tenor Ben Heppner mora cijelo vrijeme imati lijevu nogu savinutu i tako pricvrscenu i skrivenu ispod dugog kaputa. "Srecom, za sada prolazi bez grceva. Ali kad zadnji put izlazim na scenu, u drugom cinu, i znam da cu, od tog trenutka, na pozornici biti do samog kraja opere, pomislim uvijek – uh, bit ce tesko."

Bariton Morgan Smith, kao Ahabov prvi casnik Starbuck, s Benom Heppnerom i pjeva u duetu. Mirni, tihi prizor odigrava se neposredno nakon olujnog vremena, a pred pocetak turbulentnih zbivanja. "Cijelu operu mozete vidjeti kao neku vrstu oluje, likovi izmicu kontroli, Ahab tone u ludilo, Starbuck je suceljen sa svijetom u kojemu vlada nered, sve je protivno onome sto on smatra dobrim i pravilnim."

Opera pricu prenosi Melvilleovim rijecima, gotovo doslovno, od rijeci do rijeci. Pjevaci su puni rijeci pohvale za Heggiejevu sposobnost da Melvilleov jezik uglazbi. Skladatelj kaze da ga je Moby Dick primorao na jedan novi nacin rada: "Spoj Melvilleova jezika, ljepote price, dubine likova... sve me je to odvelo u jedno novo podrucje skladanja i razmumijevanja onoga sto glazba znaci na pozornici."

"Puno puta, americka opera ostavlja dojam da je “sklepana,” glazba naknadno dodana na postojece remekdjelo. Ovdje, sve je lijepo integrirano" - kaze glazbeni kriticar James Taylor, redoviti suradnik casopisa Opera i drugih slicnih publikacija. Po Taylorovim rijecima, Heggie je, svojom interpretacijom Melvillea, pogodio prave note.

Opera “Moby Dick” bit ce iduce godine izvedena u Australiji, zatim u Calgaryju, u Kanadi, potom u San Diegu i San Franciscu, u Kaliforniji. Kriticar Taylor kaze da ga ne bi iznenadilo ako operu, u skoroj buducnosti, u svoje repertoare uvrste i neke druge operne kuce. Mnoga nova opera nestaje sa scene nakon svoje svjetske premijere, ali ova, po njegovom misljenju, na zdravim je nogama... no, dobro, jedna zdrava i citava, ali i ona drvena je vrlo cvrsta.

XS
SM
MD
LG