Linkovi

Međunarodna konferencija o AIDS-u: Mnogo realniji optimizam


AIDS je moderna kuga bez presedana. Od početka 80 godina i prvih registriranih obolijevanja do sada umrlo je skoro 40 miliona osoba, majki, djece, očeva, djevojaka, mladića....

Za dvadeset godina koliko se organiziraju i održavaju međunarodne konferencije o AIDS-u, ti skupovi su sa svakom novom konferencijom bivali sve brojniji. Na prvoj, održanoj u američkom gradu Atlanta 1985. godine učestvovalo je oko 2 hiljade znantvenika, ljekara i aktivista. Ovih dana na Međunarodnoj konferenciji o preveniranju širenja virusa HIV i liječenju oboljelih od AIDS-a u australijskom Melburnu okupilo se 12 hiljada učesnika, među njima i veliki broj inficiranih virusom i oboljelih od te opake bolesti. Teme o kojima se razgovara, problemi koji se analiziraju, preporuke koje se predlažu obuhvataju veliki broj pitanja - od medicinskih, znantvenih, političkih, ekonomskih, društvenih do običnih, svakodnevnih, ali bitnih za život ljudi koji žive i moraju živjeti sa virusom HIV i AIDS-om.

Scene koje se mogu vidjeti u prostoru u kojem se održava konferencija u Melburnu pokazuju koliko su se u proteklih 20 godina shvatanja i odnos prema AIDS-u promijenili. Reklamiranje upotrebe kondoma, da tako kažemo, je uobičajeno i normalno, spolni odnosi nisu tabu tema, o AIDS-u se ne govori kao o sramoti i smrtnoj kazni. Oboljeli i zaraženi virusom HIV plešu i raduju se životu.

Naravno, ovogodišnja konferencija je mnogo više od toga. Znanstvenici, medicinski istraživači, farmaceuti, ljekari, aktivisti ... krajnje ozbiljno analiziraju sve moguće poluge u borbi protiv tog opakog oboljenja. Jedna od tih novih poluga je Truvada, novi lijek farmaceutske kompanije Gielad. To je pilula čijim se uzimanjem, kako pokazuju dosadašnje analize, prenos virusa HIV na osobe velikog rizika da budu zaražene sprečava u 75 odsto slučajeva.

Skup u Melburnu protiče i u znaku tragedije koja je zadesila svjetski pokret u borbi protiv AIDS-a. Samo nekoliko dana prije početka konferencije 6 istaknutih stručnjaka poginulo je prilikom obaranja malezijskog aviona nad istočnim dijelom Ukrajine. Simboličnom minutom šutnje koju je najavila Francoice Barre-Sinoussi, predsjednica Međunarodne asocijacije za AIDS, odata je počast nastradalim:

"Željela bih reći da konferenciju otvaramo u sretnijem trenutku. Veličina gubitka, smrt naših kolega i prijatelja, teško da se može izraziti riječima. I mi ovdje, i cijeli svijet, žalimo za svim nastradalim u toj besmislenoj tragediji."

U Melburnu su mnoge svjetski poznate ličnosti. Među njima i bivši predsjednik Sjedinjenih Država i utemeljitelj međunarodno vrlo aktivne humanitarne fondacije Bill Clinton:

"Ovdje smo da sumiramo 20 godina napretka u borbi protiv AIDS-a, Svijet je jedisntven u nastojanjima da što prije omogućimo život generacija koje neće strahovati od AIDS-a. Nećemo odustati, svi ćemo ići u tom pravcu."

AIDS je moderna kuga bez presedana. Od početka 80 godina i prvih registriranih obolijevanja do sada umrlo je skoro 40 miliona osoba, majki, djece, očeva, djevojaka, mladića.... AIDS je nagnao svijet da govori o mnogim problemima - spolnim odnosima, seksualnim orijentacijama, nejednakosti, siromaštvu, nasilju, obrazovanju....

Ogromna cijena u ljudskim životima je plaćena, žrtava najvećeg ovovremenog ubice će biti još, ali mnogi putevi koji vode svijetu bez AIDS-a duboko su utrti. Optimizam je sada mnogo realniji.

Međunarodna konferencija o AIDS-u: Mnogo realniji optimizam
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG