Linkovi

Melania Trump - prva američka "Prva dama" rođena u inostranstvu u posljednjih 200 godina


20. januara Melania Trump će postati prva Prva Dama koja je rođena u inostranstvu u posljednjih 200 godina. Sve do ove godine, većina Amerikanaca nije ništa znala o Melaniji Trump ili njenoj rodnoj zemlji, Sloveniji. Naš dopisnik Luis Ramirez nas vodi upravo tamo kako bi saznali više o njenim korjenima I onome šta je oblikovalo ženu koja će uskoro postati američka prva dama.

Slovenija vas vizuelno podsjeća na bajke, malo poznata zemlja sa dvorcima na vrhu brda I visokim borovima. Slovenci smatraju da Melania Trump njihovu zemlju stavlja u veći geografski fokus.

Šta je Slovenija, je li to neko jelo, automobil- niko ne zna da je to zemlja, da je to nacija, da je Melanija iz Slovenije. Zato je ovo dobra prilika da naša zemlja od dva miliona stanovnika zapravo dobije svoje mjesto u Evropi I svijetu, kaže Jakob Susterić.

Stane Jerko je fotograf koji je otkrio Melaniju kao povučenu tinejdžerku na jednoj modnoj reviji.

Bila je visoka I vitka, sa dugom kosom I dugim nogama, I zato sam smatrao da bi bila dobra da bude foto model. Primijetio sam ne samo njen izgled već I, možda će to zvučati malo čudno, njenu unutrašnju energiju, kaže Jerko.

Ta energija je odvela do samog vrha, I Jerko svoj rad vidi kao mali doprinos američkoj istoriji.

Veoma mi je interesantno da ona postaje prva dama. Jer sam je ja otkrio, I počela je karijeru sa fotografijama koje sam ja uslikao, kaže fotograf.

Kao prva dama, Melanija želi raditi na borbi protiv internet maltretiranja. U svojoj srednjoj školi, tokom teških godina za bilo koju tinejdžerku, Melanija je pokazala snagu I odlučnost u suočavanju sa maltretiranjem. Jedna prijateljica iz istog razreda se prisjeća.

Zato što je bila lijepa I manekenka, mnoge su djevojke o tome pričale I bile su ljubomorne. Ali ona na to nije reagirala I mislim da je to njena unutrašnja snaga, jer je znala da je dobra. I ako znate da ste dobri, ne morate to dokazivati riječima, kaže Petra Sedej, Melanijina prijateljica iz srednje škole.

Komunizam I Jugoslavija su bili na ivici kolapsa I u svom školskom dvorištu Melanija je sanjala o velikom svijetu koji je otvarao svoja vrata.

Razgovarale smo o studijima, o tome kako gledamo na svijet. Ona je kao model znala da je Slovenija isuviše mala zemlja za nju, kaže Petra.

Melanija je tako prvo otišla u Milano, zatim Pariz, a onda I New York, gdje je upoznala svog budućeg supruga. U svom rodnom mjestu Sevnica, obiteljski prijatelji kažu da je u Donaldu Trumpu ona vjerovatno vidjela neke karakteristike svog oca, prodavača automobila Viktora Knausa, a to su ambicija I dobar osjećaj za biznis.

Viktor je uvijek to volio raditi bez obzira da li se radilo o starim automobilima ili nečem drugom, kako bi zaradio nešto dodatnog novca. On je uvijek to nastojao uraditi I družio se sa ljudima iste ambicije. Stoga mu je dodatni posao, uz redovni posao, omogućio da ima malo više I da živi malo bolje. Melanija je definitivno primijetila njegov osjećaj za biznis, to je bilo nemoguće previdjeti. I to je očigledna paralela sa Donaldom, samo u mnogo većem obimu. Viktor je otkrivao male stvari koje bi mogao danas popraviti I prodati sutra za malo više novca, dok Donald prodaje dva ili tri oblakodera na Floridi za dva nova u San Franciscu, kaže obiteljski prijatelj Zdravko Mastnak.

Sve do sada, Amerikanci nisu nikada čuli za Sloveniju. Za mnoge Slovence, imati nekog svog u Bijeloj kući znači da slika Amerike sjaji više nego ikada.

To šalje poruku koju je Amerika I prije slala, a to je da je ta zemlja, zemlja mogućnosti, I da svako ko u nju dođe I u njoj živi može puno toga postići, kaže Jakob Susterić.

I to je, za mnoge Slovence, razlog za zdravicu.

XS
SM
MD
LG