Linkovi

BiH

Ministar Mektić: Sve prolazi kroz politički filter


Dragan Mektić: Mafija je jača od države
Dragan Mektić: Mafija je jača od države

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić iznio je teške optužbe na račun rukovodstva RTRS-a, tvrdeći kako je glavni urednik informativnog programa ove tv kuće, Siniša Mihailović, u više navrata plaćao za usluge Gorana Suvare, osuđenog kriminalca sa crvene potjernice, kako bi se u Centralnom dnevniku, ali i na druge načine, kompromitovala opozicija u Republici Srpskoj (RS), a posebno ministar sigurnosti BiH.

Ministar Mektić pozvao se na Borisa Grujića, nekadašnjeg uposlenika banjalučke Bel televizije koji tvrdi da je bio prisutan takvim dogovaranjima jer je u to vrijeme bio u prijateljskim odnosima sa Suvarom.

Kako kaže Mektić, Grujić tvrdi da je više u navrata bio prisutan kada je Siniša Mihailović predao novac Goranu Suvari, a navodno se radi o iznosu od 70 hiljada eura.

Mihailović i Suvara sastajali su se nekoliko puta, a jedan od susreta odigrao se u iznajmljenom stanu u Novom Sadu, odakle je Suvara zvao na telefon ministra Mektića, kako bi se snimljeni razgovor iskoristio protiv njega u Centralnom dnevniku.

Ministar tvrdi da se javio na poziv koji mu je djelovao sumnjivo.

„Je li to istraživačko novinarstvo kada glavni i odgovorni urednik ode kod lica za kojim je raspisana crvena interpolova međunarodna potjernica, komunicira s njim i dovodi ga u Centralni dnevnik RS-a i još mu za to plaća 70 hiljada eura? To nema veze sa profesionalizmom, to je čisti kriminal!“, kaže Mektić i dodaje da se nikada nije sreo sa Suvarom.

Boris Grujić, koji je dan ranije na pres konferenciji u Banja Luci iznio tvrdnje protiv rukovodstva Javnog RTV servisa RS-u, priveden je u policiju zbog anonimne prijave gdje mu je rečeno da prijeti radnicima RTRS-a.

„RTRS se pravda anonimnom prijavom protiv Grujića, a niko ne proispituje kredibilitet Gorana Suvare, osuđenog na šest godina zatvora za najteža djela razbojništva i pljačke, koji se još pojavljuje u dnevniku RTRS-a i njegov kredibilitet nije upitan? To je pravljenje vlastitog naroda teškim budalama“, napominje Mektić.

Na današnje izjave ministra sigurnosti odgovorio je i Siniša Mihailović iz RTRS-a, pozvavši Mektića da se javno izvine ili iznese dokaze za svoje tvrdnje.

"Ovakvo javno obraćanje i pominjanje mog imena, bez dokaza, a napominjem da u životu nisam vidio toliki novac, doživljavam kao obilježavanje jednog novinara kod svih onih koji misle kao Vi i stavljanjem mete na čelo“, navodi Mihailović i dodaje da ne postoje dokazi osim riječi Grujića koji je, kako kaže, nekad bio blizak suradnik Gorana Suvare.

Milionski krediti porodice Dodik, sastanak Čovića i Dodika...

Ministar sigurnosti pozvao je i predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovu porodicu da se izjasne koliko su miliona maraka kredita podigli u vrijeme vlade Jure Pelivana.

Mektić tvrdi da se radi o desetinama miliona maraka kredita koji nikada nisu vraćeni.

„Sva ova aktuelna priča koja vodi ka urušavanju svega drugog, samo je tu da se ne dokaže ovaj kriminal o kojem ja govorim“, kaže Mektić.

Ni sastanak Milorada Dodika sa predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem u Mostaru, kako kaže, nije se ticao novih radnih mjesta, ekonomskih projekata niti problema masovnog iseljavanja mladih ljudi iz BiH.

„Ne, nego je tema sastanka bila „paralelna, paravojna“ organizacija OSA (Obaveštajno sigurnosna agencija BiH) i to kako ona prisluškuje „sve i svakoga“, navodi Mektić i dodaje da Čović instistira da se postavi izvjesna osoba na poziciju šefa regionalne kancelarije OSA-e u Mostaru.

„Kakav je to uticaj i zašto ta osoba treba da bude na toj poziciji? Valjda menadžment službe odlučuje ko po nekim zaslugama i rezultatima treba doći na to mjesto“, upozorava Mektić.

Blokada ulaska u Transportnu zajednicu

Bosna i Hercegovina je zbog unutrašnjih nesuglasica, ostala jedina je balkanska zemlja koja nije potpisala sporazum o Transportnoj zajednici. Vlada RS-a nije dala svoju suglasnost zbog čega nije postojao jedinstven stav BiH po ovom pitanju.

Ministar Mektić, koji je glasao za potpisivanje ovog ugovora, međutim, tvrdi da su HDZ, odnosno Dragan Čović, krivi za ovakav ishod dođaja jer se „ministri ove stranke nisu izjasnili i tako oborili sporazum o pristupanju Transportnoj zajednici“, tvrdi Mektić.

„Dakle, HDZ je oborio taj sporazum na telefonskoj sjednici i treba njih pitati šta im nije jasno bilo tu. U prvi su mah podržali taj sporazum, bez ikakvih primjedbi, sve dok se nisu sastali Čović i Dodik. Mislim da se radi o pogubnoj koaliciji koja je stvorena da bi se urušilo sve ono sa čim se može uspostaviti pravna država“, kaže Mektić.

A kako ne bi profunkcionisala pravna država, za kraj se za to pobrinula i glavna državna tužiteljica, Gordana Tadić, koja je prema riječima ministra sigurnosti, pod jakim uticajem i izvršava samo političke diktate koalicije Dodik – Čović.

„Hoću samo da kažem dokle ide političko-pravosudna mafija u ovoj državi i mi smo zapravo u velikom problemu jer je trenutno mafija jača od države. Sve prolazi kroz politički filter“, zaključuje ministar Mektić.

Nakon izjava ministra sigurnosti, oglasila se i Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljke BiH Gordana Tadić koja je pozvala Vijeće ministara BiH i Visoko sudsko i tužilačkog vijeće (VSTV) da preduzmu mjere kako bi je zaštitili od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je, prema njenim riječima, iznio niz uvreda i optužbi na njen račun.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG