Linkovi

Ministar Mektić: Korupcija „metastazirala” u bh. društvu


Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine
Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je danas da nije zadovoljan borbom protiv korupcije, navodeći da ne primjećuje nikakav konkretan pomak.

Za ministra je korupcija „metastazirala” u bosanskohercegovačkom društvu. Iako postoje planovi za borbu protiv korupcije, on kaže da ne vidi konkretne rezultate koji bi bili pokazatelj da se radi na zaustavljanju tog problema.

Procesuiranjem korupcije nisu zadovoljni ni sve sudije ni tužioci, pokazao je nedavno objavljeni Indeks efektivnosti pravosuđa za 2016. godinu urađen u sklopu projekta Američke agencije za međunarodni razvoj.

Oko polovine od 774 anketiranih sudija i tužilaca smatra da se pravosuđe ne bori efikasno protiv korupcije. Sličan je procenat sudija i tužilaca koji su nezadovoljni procesuiranjem zvaničnika koji krše zakon.

Podaci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pokazuju učinak pravosuđa u procesuiranju koruptivnih predmeta. U periodu od 2011. godine do 2017. godine ukupno je 39 nosilaca javnih funkcija osuđeno za zloupotrebu položaja, primanje mita, kao i nesavjestan rad u službi.

Uslovna kazna je izrečena za 17 nosilaca javnih funkcija, dok je ostalima izrečena kazna zatvora. U svega nekoliko slučajeva je izrečeno više od dvije godine zatvora, odnosno sve kazne su ispod četiri godine zatvora.

Mahom su osuđeni direktori javnih ustanova i preduzeća, kao i političari na nižim nivoima vlasti. Među osuđenicima je i sedam kantonalnih ministara kojima su izrečene uslovne i zatvorske kazne. Osuđena su i dvojica poslanika Federalnog parlamenta.

Danas je direktor Šumskog gazdinstva Kladanj osuđen na deset mjeseci zatvora zbog primanja mita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG