Linkovi

Mektić: U BiH ušlo 3.400 migranata od početka godine


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je od početka godine u BiH ušlo 3.400 migranata.

"Ako bi dolazak migranata u BiH bio nastavljen u ovom obimu, to bi bio dosta veliki pad u odnosu na prošlu godinu", kazao je Mektić novinarima poslije sjednice Vijeća ministara BiH, koji djeluje u tehničkom mandatu.

On smatra da će se priliv migranata povećati sa ljepšim vremenom.

"Za sada je diskutabilno da li će taj problem da raste u odnosu na prošlu godinu", kazao je ministar Mektić.

On je dodao da više nema pojava formiranja divljih izbjegličkih naselja i kampova, kao i da ubuduće neće biti neograničenog slobodnog kretanja migranata.

"Na današnjoj sjednici razgovarali smo koje dodatne kapacitete unutar BiH možemo restrukturisati i povećati zaštitu jugoistočne granice BiH, kako bi efikasnije spriječili ulazak migranata", rekao je Mektić.

Prema njegovim rečima, više od 80 posto migranata dolazi u BiH preko Srbije, a manji broj iz Crne Gore, zbog čega, kako je istaknuo, treba bolja zaštitita granice prema Srbiji.

Kad je riječ o grupi migranata, koji su nedavno pronađeni promrzli na području Trebinja, Mektić je rekao da se radi o migrantima koje je Hrvatska po osnovu readmisije preuzela iz Slovenije, a onda ih "natjerala" da se vrate nazad u BiH, bez poštovanja pravila o readmisiji, prenosti TVN1.

On je istakao da nije usvojen prijedlog izvještaja o migrantima koji je trebalo da bude upućen Predsjedništvu BiH, jer je na sjednici Vijećaministara bilo određenih sugestija pojedinih ministara koje žele da uvrsti u taj izvještaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG