Linkovi

Meksiko sučeljen s pošasti narko-bandi


Jedna od brojnih žrtava u obračunima meksičkih narko-kartela
Jedna od brojnih žrtava u obračunima meksičkih narko-kartela

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano kaže da se njezino ministarstvo nije nikad hvatalo u koštac s toliko izazova kao u ovom trenutku

Prošli je tjedan u Meksiku pucano na dva agenta američke pogranične službe koja pomaže meksičkim vlastima u njezinoj borbi protiv narko-kartela. Jedan od agenata je ubijen. Ovaj napad dogodio se u trenutku kada je najavljeno smanjenje proračuna za američku pograničnu službu.

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano kaže da se njezino ministarstvo nije nikad hvatalo u koštac s toliko izazova kao u ovom trenutku. Ubojstvo agenta pogranične službe Jaime Zapate tu činjenicu posebno ocrtava – rekla je gospođa Napolitano. Zapata je ubijen, a njegov kolega ranjen kada su se zaustavili na mjestu koje je izgledalo kao kontrolna točka meksičke vojske. No, vrlo je lako da su napadači zapravo bili krijumčari druge. Meksička vojska tvrdi da na toj lokaciji nije imala kontrolni punkt. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano rekla je na kongresnom svjedočenju o proračunu njezine ustanove da su Sjedinjene Države odlučne da se suprotstave pograničnom nasilju i prebacivanju droge iz Meksika: "Nastavit ćemo neumorno raditi na tome da nam granica bude sigurna. Pomagat ćemo Meksiku da uništi narko-kartele koji su prava pošast za tu zemlju".

Prijedlog novog saveznog proračuna predviđa oko 300 milijuna dolara za tehnologiju nadzora granice, kao i 229 milijuna za upošljavanje i dodatni trening pograničnog osoblja. Janet Napolitano smatra da prijedlog proračuna za njezino ministarstvo predviđa dovoljno novca, iako je to – kako je rekla - tek minimum za održanje sigurnosti državne granice. Zbog toga što za Ministarstvo domovinske sigurnosti nije predviđeno više novca, morat će se odustati od nekih programa – rekla je ministrica.

Charles Kuck, direktor jedne udruge koja okuplja odvjetnike koji se bave imigracijskom problematikom, kaže da američke državne granice nisu bile nikad sigurnije nego što su danas. No, bez obzira na to, Amerika se na južnoj granici sučeljava s izravnim prijetnjama. Treba se koncentrirati na lokacije gdje se ilegalno ulazi u zemlju, kaže Kuck: "Ne može se zaustaviti svakoga. Mislim da savezna vlada efikasno kontrolira granicu, s novcem koji ima i s ljudima koji su joj na raspolaganju. Ključ je u tome da se novac treba pametno potrošiti".

Državno tijelo koje nadzire potrošnju proračunskog novca u nedavnom je izvješću navelo da je tek 15 posto od tri tisuće i dvjesto kilometara duge američko-meksičke granice – zatvoreno žicom ili nekim drugim pregradama. Ostatak, 85 posto granice s Meksikom, je otvoren prostor koji se nadgleda. Na sjeveru, granica s Kanadom duga je 6400 kilometara. Na toj granici, adekvatna pogranična sigurnost uspostavljena je tek na 52 kilometara pograničnog prostora – pokazala je analiza američke vlade.

XS
SM
MD
LG