Linkovi

Meksiko: 'Tijela vanzemaljaca' izbliza


Sićušno tijelo navodnog "vanzemaljca"
Sićušno tijelo navodnog "vanzemaljca"

Za Jaimea Maussana, meksičkog novinara i dugogodišnjeg entuzijastu NLO-a, oni su jedno od najvažnijih otkrića u istoriji čovječanstva.

Ali za mnoge naučnike ova dva sićušna mumificirana tijela sa izduženim glavama i po tri prsta na svakoj ruci, čije su slike ove sedmice proslijeđene širom svijeta kada su predstavljene Kongresu Meksika, već su razotkrivena - možda kriminalna - prevara.

U Maussanovoj kancelariji, u poslovnom kvartu Meksiko Sitija u Santa Feu, članovi osoblja pažljivo nose dvije zatvorene kutije sa staklenim poklopcima u kojima se nalaze tijela, u studio sa zelenim ekranom, gdje je Reuters imao ekskluzivni pristup u petak.

Svi se zbijaju okolo da bolje pogledaju. Tijela izgledaju drevna i dijele karakteristike s ljudima: dva oka, usta, dvije ruke, dvije noge. Maussan tvrdi da su pronađeni oko 2017. godine u Peruu, u blizini pretkolumbijske linije Nazca.

Meksički novinar i NLO entuzijasta Jaime Maussan pokazuje tijela koja je predstavio meksičkom Kongresu u Mexico Cityju
Meksički novinar i NLO entuzijasta Jaime Maussan pokazuje tijela koja je predstavio meksičkom Kongresu u Mexico Cityju

Kaže da može dokazati da nisu slični ničemu poznatom na Zemlji. Na društvenim mrežama i na saslušanju podijelio je naučne analize i rezultate studija za koje tvrdi da dokazuju da su tijela stara oko 1.000 godina i da nisu povezana ni sa jednom poznatom zemaljskom vrstom.

U jednoj od njih, koju je Maussan opisao kao ženku, otkriveno je da unutra ima jaja, rekao je.

"To je najvažnija stvar koja se dogodila čovječanstvu", rekao je Maussan (70) o svom pohodu kako bi podigao svijest o nalazima, sjedeći u svojoj kancelariji koja je bogato ukrašena raznobojnim umjetničkim djelima i priborom na temu vanzemaljaca.

“Vjerujem da je ovaj fenomen jedini koji nam daje priliku da se ujedinimo”, dodao je on.

Elsa Tomasto-Cagigao, ugledna peruanska bioantropologinja, frustrirana je što se takve tvrdnje još uvijek objavljuju, pozivajući se na slične navodne nalaze za koje je utvrđeno da su prievare.

"Ono što smo ranije govorili i dalje stoji, oni predstavljaju isto ponavljanje kao i uvijek i ako ima ljudi koji u to vjeruju, šta možemo učiniti?", rekla je telefonom. "Toliko je grubo i tako jednostavno da nema više šta da se doda."

Prethodna takva otkrića naučna zajednica je odbacila kao unakažene mumije pred-Hispanske djece, ponekad u kombinaciji s komadićima životinjskih dijelova.

David Spergel, bivši šef odsjeka za astrofiziku Univerziteta Princeton i predsjedavajući NASA-inog izvještaja o neidentifikovanim anomalnim pojavama, rekao je u četvrtak da bi takvi uzorci trebali biti dostupni za testiranje svjetskoj naučnoj zajednici.

Maussan je podijelio na društvenim mrežama i u svojoj prezentaciji rezultate DNK i ugljičnog datiranja "bića".

Meksički naučnik je, na zahtjev Reutersa, pregledao rezultate i zaključio da oni ukazuju na normalan život na Zemlji.

Maussan je rekao Reutersu u petak da rezultati testa nisu direktno povezani sa dva tijela koja je ove sedmice pokazao Kongresu. U stvari, rekao je, oni su sprovedeni na potpuno drugom tijelu, poznatom kao Viktorija, koje je ostalo u Peruu.

"Pronađeni su na istom mjestu. Imaju isti fizički izgled, isti su", rekao je Maussan o Viktoriji i dva tijela koja je predstavio u Meksiku. Na ta dva tijela nije rađeno testiranje kako ne bi došlo do oštećenja, rekao je on.

Maussanu nije strana kontroverza. On je u prošlosti iznosio tvrdnje o drugim ostacima koji su bili naširoko kritikovani. Učestvovao je u televizijskom dokumentarcu iz 2017. o drugim ostacima pronađenim u blizini linija Nazca, za koje stručnjaci poput Tomasto-Cagigaoa i paleontologa Rodolfa Salasa-Gismondija kažu da se činilo da prikazuju mumije.

Sada je naljutio peruanske zvaničnike.

Peruanska ministrica kulture Leslie Urteaga dovela je u pitanje kako su primjerci, za koje je rekla da su bili predmeti prije hispanije, napustili Peru i kaže da je podnesena krivična prijava.

"Nisam zabrinut. Nisam uradio apsolutno ništa nezakonito", rekao je Maussan.

Kako su tijela stigla u Meksiko, pitanje je na koje kaže da ne može odgovoriti. Posuđene od Maussana za saslušanje, oni su u posjedu jednog Meksikanca, koji je u petak bio u Maussanovoj kancelariji i koji je odbio da bude identifikovan.

Na pitanje kako su tijela - koje je nazvao Clara i Mauricio - došla do njegovog posjeda, čovjek je odgovorio samo da će sve otkriti "u odgovarajuće vrijeme".

Jose de Jesus Zalce Benitez, direktor Instituta za istraživanje zdravstvenih nauka Ministarstva mornarice, učestvovao je na saslušanju u Kongresu, potkrepljujući Maussanove tvrdnje. Sada mu se pridružio u njegovoj kancelariji, mirno je objasnio svoje tumačenje nauke.

"Na osnovu DNK testova, koji su upoređeni sa više od milion vrsta... oni nisu povezani sa onim što je do sada poznato ili opisano u nauci ili ljudskom znanju", rekao je.

Julieta Fierro, naučnica sa Instituta za astronomiju Meksičkog Nacionalnog autonomnog univerziteta (UNAM), koja je pregledala rezultate Maussanovog testa za Reuters, vidi daleko manje misterije u podacima.

Ona je rekla da prisustvo ugljika-14 u studijama koje je uradio UNAM dokazuje da su uzorci povezani sa tkivom mozga i kože različitih mumija koje su umrle u različito vrijeme.

Udio izotopa radioaktivnog ugljika-14 koji apsorbuju živi organizmi u svoje tkivo vremenom se raspada, što omogućava naučnicima da odrede približnu godinu smrti uzorka.

Na drugim planetama, količina ugljika-14 u njihovoj atmosferi ne bi nužno bila ista kao na Zemlji, rekla je ona.

Sve u svemu, rezultati "ne pokazuju ništa misteriozno što bi moglo ukazivati na životne spojeve koji ne postoje na Zemlji", rekla je Fierro.

XS
SM
MD
LG