Linkovi

Meksiko i SAD: tijesna veza droge, oružja i nasilja


Meksiko i SAD: tijesna veza droge, oružja i nasilja
Meksiko i SAD: tijesna veza droge, oružja i nasilja

SAD pomažu Meksiku u ratu protiv narko kartela, no potražnja za ilegalnim drogama u Americi najviše pridonosi tom problemu

U Meksiku u nasilju povezanom s krijumčarenjem droge posljednjih je godina poginulo oko 30 tisuća osoba. Mnogi Meksikanci se pitanju da li je rat koji vodi predsjednik Felipe Calderon protiv bandi kriminalaca uspješan. Sjedinjene Države pomažu Meksiku u ratu protiv narko kartela, no potražnja za ilegalnim drogama u Sjedinjenim Državama najviše doprinosi tom problemu. Uz to, veliki dio oružja kojeg bande koriste u Meksiko dolazi iz Amerike.

U zgradi pod osiguranjem u krugu meksičkog Ministarstva obrane, izloženi su predmeti zaplijenjeni u policijskim akcijama koje govore pricu o krijumčarenju droge. Tu su uzorci marihuane, kokaina, heroina i drugih droga, no najimpresivnija kolekcija u narko-muzeju je oružje koje je zaplijenila vojska. Tu je veliki broj automatskih pušaka koje se mogu lako nabaviti u Središnjoj Americi i krijumčariti u Meksiko kroz poroznu granicu s Gvatemalom. Medjutim, većina ovog impresivnog arsenala potječe sa sjevera i može im se pratiti trag sve do trgovina s oružjem u Sjedinjenim Državama.

Meksički vojnici i policajci ubijeni u oružanim sukobima često su bili žrtve oružja koje u Meksiko krijumčare iste bande koje krijumčare drogu iz Meksika. Meksičke vlasti tvrde da oko 90 posto tog oružja stiže iz Sjedinjenih Država, no ti su brojevi donekle nepouzdani. U Meksiku posjedovanje oružja je ograničeno, no u Sjedinjenim Državama ono je zagarantirano Poveljom o pravima, odnosno drugim amandmanom američkog Ustava.

Bez obzira na to ekspertica za oružje iz Meksiko Citiyja Ana Maria Salazar kaže da Sjedinjene Države moraju doprinijeti zaustavljanju krijumčarenja oružja: "Jasno je da sve oružje koje karteli koriste ne dolazi samo iz Sjedinjenih Država, sigurno je da je to istina za njegov veci dio, jednostavno zato sto je u Americi jako lako doći do oružja i jako lako ga prenijeti natrag u Meksiko."

Američka savezna policija pojačala je kontrolu vozila koja odlaze u Meksiko i uhitila je veliki broj američkih državljana koji su kupili oružje u američkim trgovinama i prodali ga meksičkim krijumčarima.

Premda se nasilje iz Meksika nije u velikoj mjeri prelilo u Sjedinjene Države, do toga bi moglo doći jednog dana, a Ana Maria Salazar tvrdi da bi američki dužnosnici trebali činiti sve što mogu da pomognu Meksiku da pobjedi u tom ratu: "Na kraju krajeva, u interesu Sjedinjenih Država je da je Meksiko miran i prosperitetan susjed, već samo zbog duge granice izmedju tih dviju država."

Takodjer Salazar kaže da, s obzirom da narko-karteli dobivaju toliko puno novca od korisnika droge u Sjedinjenim Državama, američka vlada ima moralnu obvezu pomoći Meksiku u sučeljavanju s tim nasilnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG