Linkovi

Meksički predsjednik traži od američkog Kongresa ponovno uvođenje zabrane prodaje automatskog oružja


Ovo je meksički predsjednik iznio u obraćanju zajedničkom zasjedanju Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa - napomenuo je da više od 80 posto pištolja i automatskog oružja koje se zaplijeni u Meksiku potječe iz Sjedinjenih Država

Meksički predsjednik Felipe Calderon zatražio je od američkih kongresnih zastupnika da razmotre ponovnu uspostavu zabrane prodaje automatskog oružja kako bi se spriječilo da ono dođe u ruke krijumčara droga u Meksiku. Ovo je meksički predsjednik iznio danas u obraćanju zajedničkom zasjedanju Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa. Napomenuo je da više od 80 posto pištolja i automatskog oružja koje se zaplijeni u Meksiku potječe iz Sjedinjenih Država.

Meksički je čelnik dodao kako se razina nasilja u njegovoj zemlji počela povećavati otprilike u vrijeme kad je zabrana prodaje automatskog oružja istekla 2004. godine. Po njegovim riječima, meksički kriminalci koriste to oružje kako bi prijetili vlastima u Meksiku i napadali civile. Više od 15 tisuća osoba je poginulo u nasilju povezanom uz trgovinu droga u Meksiku otkako je predsjednik Calderon stupio na dužnost 2006. godine i počeo kampanju protiv kartela droga. Sjedinjene Države pomažu njegova nastojanja.

Do ovih izjava dolazi samo dan nakon što je meksički predsjednik vodio privatne razgovore u Bijeloj kući s predsjednikom Obamom. Dvojica su čelnika obećala da će surađivati u borbi protiv krijumčarenja droga. Američki je predsjednik pohvalio nastojanja svog meksičkog kolege, dodavši kako njegova administracija radi na tome da zaustavi protok američkog oružja preko zajedničke granice.

XS
SM
MD
LG